Ti år siden skandalekampen:

– Jeg ville bare gjemme meg

DRAPSTRUSLER: Dommer Tom Henning Øvrebø mottok drapstrusler fra enkelte Chelsea-fans etter den dramatiske kampen mot Barcelona i 2009. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
DRAPSTRUSLER: Dommer Tom Henning Øvrebø mottok drapstrusler fra enkelte Chelsea-fans etter den dramatiske kampen mot Barcelona i 2009. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX Foto: Mike Egerton
Tom Henning Øvrebø vil for alltid bli husket for semifinalen mellom Chelsea og Barcelona: – I løpet av noen minutter ble jeg den største klovnen i internasjonal fotball.

6. mai 2009. London. Chelsea mot Barcelona. Spillere i verdensklasse på banen. Men det alle snakket om etterpå var dommeren fra Norge.

– Jeg merker jo at det er litt mer interesse nå fra mediene etter som det er et slags 10-årsjubileum for den kampen, ler Øvrebø.

Se TV 2-programmet «Vårt lille land», der Øvrebø forteller om opplevelsene på Stamford Bridge.

Tom Henning Øvrebø ble av mange regnet som Norges beste fotballdommer gjennom tidene.

Det var også derfor han ble valgt ut til å dømme i den avgjørende semifinalen i Champions League mellom Chelsea og Barcelona i London 6. mai.

Første kamp i Barcelona hadde endt 0-0. Og da Michael Essien sendte Chelsea i ledelsen etter ni minutter, så alt ut til å gå hjemmelagets vei på Stamford Bridge.

Så selv om Chelsea mente seg snytt for et straffespark før pause, var det norske dommerteamet fornøyd med egen innsats ved halv tid.

– Jeg var ikke sikker

Men etter pause ble det en helt annen kamp for Øvrebø.

Problemene starter med at den norske toppdommeren velger å gi rødt kort til Barcelonas Eric Abidal, etter en tvilsom forseelse mot Nicholas Anelka.

– Den utvisningen, var du sikker på den?

– Nei, jeg var faktisk ikke det sånn hundre prosent. Jeg var litt usikker på om han faktisk ble felt eller ikke, sier Øvrebø nå.

Under kampen skjuler Øvrebø tvilen. Men i den neste halvtimen skal Øvrebø ta en rekke kontroversielle avgjørelser – alle MOT Chelsea.

Spillerne i blått mener seg blant annet snytt for flere straffespark.

– Når det begynner å komme den fjerde, femte situasjonen som Chelsea gjerne vil ha straffespark på, da begynner man jo kanskje å tvile litt, ikke sant. Da kommer tvilen litt snikende, sier Øvrebø.

– Fire, fem straffesituasjoner..! Det er ganske mye!

– Ja, det er jo det. Og særlig når det bare går til ett lag, sier Øvrebø.

– Var kanskje litt i sjokk

To minutter på overtid scorer Andres Iniesta for Barcelona. Med 1-1 går det spanske laget til finalen på bortemålsregelen.

På overtid av overtiden vil Chelsea igjen ha straffespark etter at ballen går i armen til en Barcelona-spiller innenfor 16-meteren.

Da reagerer Chelseas tyske midtbanespiller Michael Ballack med å løpe bort til Øvrebø. Han veiver med armene foran ansiktet til den norske dommeren og dytter ham i brystkassen.

– Han løper etter deg, og skriker og hyler.

– Ja!

KAOS: Det brøt ut det komplette kaos etter kampen. Spesielt Didier Drogba la særdeles lite skjul på sin misnøye med dømmingen.
KAOS: Det brøt ut det komplette kaos etter kampen. Spesielt Didier Drogba la særdeles lite skjul på sin misnøye med dømmingen. Foto: Jon Super

– Hva er det han roper for noe?

– Det må jeg innrømme at det husker jeg ikke.

Etter kampen flokker spillere i blått seg rundt det norske dommerteamet. Spesielt Chelsea-spissen Didier Drogba er rasende og må holdes tilbake. Øvrebø ser bare rett fram og prøver å bevare roen.

– Du trekker ikke en mine.

– Nei, jeg gjør kanskje ikke det. Kanskje litt i koma, eller litt i sjokk, sier Øvrebø.

Politibeskyttelse

Etter råd fra politiet blir Tom Henning Øvrebø og assistentene hans sittende i dommergarderoben i flere timer etter kampen.

Og vel hjemme i Norge mottar han drapstrusler. Politiet overvåker huset hans. Øvrebø ville bare gjemme seg.

– Da var det noen dager jeg liksom kjente litt på, kall det gjerne skammen. Det var et jo ekstremt omdømmefall i løpet av noen få minutter. Fra å være da en relativt anerkjent fotballdommer, så ble jeg den største klovnen i internasjonal fotball.

– Det ble påstått i engelske aviser at Chelsea tapte en milliard på å ikke komme til den finalen. En milliard!

– Ja. Men det er nok ikke så langt fra sannheten, altså.

VAR

I dag er det ikke noe å høre fra misfornøyde Chelsea-supportere lenger.

– Nei, det får da være grenser for hvor lenge man skal være sinte også, ler Øvrebø, som i dag bedyrer at han i dag ikke har problemer med å bli husket for akkurat denne kampen.

Han mener dommerne den gangen –uten VAR – var utsatt for et enda større press enn i dag.

– Sett i ettertid hadde det selvsagt vært en fordel om det hadde vært VAR den gangen. Da hadde nok noe vært løst på en annen måte, sier Øvrebø i dag.

– Rørende bare jeg snakker om det

Etter en uke i skjul bestemmer Øvrebø seg for at han vil dømme en eliteseriekamp på Brann stadion i Bergen som planlagt.

Det ville bli hans første møte med fotballsupportere etter den katastrofale kvelden i London. Da skjer det Tom Henning Øvrebø aldri har opplevd på en fotballbane. Et fullsatt stadion hedrer ham med stående applaus.

– Det er vel første gangen jeg har opplevd å få applaus før kamp. Jeg merker at det er rørende bare jeg snakker om det, sier han.

– Det er liksom et av høydepunktene, hvis jeg kan kalle det det, gjennom en lang fotballkarriere. Akkurat den opplevelsen der, sier Øvrebø.

Tom Henning Øvrebø har nå gitt seg som fotballdommer på toppnivå. Men han har tenkt en god del på den kvelden i London i 2009.

– Men det skjer jo verre ting i livet til folk. Så det det får nå bare være sånn, ler Øvrebø.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook