Dressinger til spekemat, salater og grillmat

Kalde sauser og dressinger til bruk på salater, forretter med kjøtt, skalldyr eller fisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eddiker kan være: Rødvin, hvitvin, eplecider, sherry- eller bringebæreddik

Vinaigrette (fransk oljedressing):

1 ss vineddik, 3 ss olje (gjerne olivenolje), salt og pepper.

Start med eddik og visp/rist inn olje. Smak til med salt, pepper eventuelt andre smakstilsetninger, som:

  • Finhakket hvitløk

  • Finhakkede urter

  • Sennep eller sennepspulver

  • Sitronsaft eller finrevet sitronskall (kun det gule), reduser da noe på eddiken.

Dressinger med rømme og yoghurt

Det er enkelt å lage dressingene selv, prøv deg frem med friske urter og andre smakstilsetninger. Fyll dressingene/marinadene på et tett glass og oppbevar i kjøleskapet 6-7 dager.

En dressing med rømme/yoghurt som basis kan serveres som tilbehør til kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker. La gjerne dressingen stå kaldt og trekke smak 2-3 timer før servering.

Basisdressing
2 ½ dl rømme, matyoghurt, kesam eller crème fraîche, saft av ½ sitron, 1/2-3/4 ts salt, grovmalt pepper. Bland godt sammen. Tilsett smaker du selv ønsker.

Urtedressing
Basisdressing, tilsett 1-3 fedd hvitløk, rikelig med friske urter for eksempel basilikum, 1-2 ss sennep eller ravigottesaus. Salt, pepper, eventuelt ørlite sukker. Kjør sammen med en stavmikser til en glatt grønn dressing.

Hvitløksdressing
Basisdressing, tilsett 2-4 fedd hvitløk, 1/2 ts sukker ev honning , eventuelt hakkede friske urter.

Sennepsdressing
Basisdressing, tilsett 2-3 ss grov sterk sennep og 1 ss ravigottesaus.

Dressing à la Thousand Island
Basisdressing, tilsett ¾-1 dl sweet chilisaus eller blanding av god ketchup og chilisaus, 1 ss finhakkede sylteagurker, 1 ss presset sitron.

Focaccia

Oppskriften fyller en langpanne. Oppskriften kan halveres til en liten langpanne/ildfast form.

Vil du sette deigen kvelden før eller tidlig morgen, bruk kaldt vann og la deigen heve tildekket i romtemperatur i 6-8 timer. Etterhev som beskrevet i oppskriften.

  • 7 dl lunkent vann
  • ½ pk gjær
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 16 dl hvetemel

Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel og elt i 6-8 min i kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving minst 40-50 min. Fordel deigen i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Etterhev under plast ca 40 min.

Drypp litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30min.

Avkjøl på rist.