LUKT ELLER IKKE LUKT?: Ekspertene påpeker at lukten i underlivet er der for en grunn, og at det er noe alle bør verdsette.
LUKT ELLER IKKE LUKT?: Ekspertene påpeker at lukten i underlivet er der for en grunn, og at det er noe alle bør verdsette. Foto: Illustrasjonsbilde, colourbox

– Underlivet skal ikke lukte bringebær

Lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold, blir provosert av aktører av intimprodukter som spiller på usikkerhet og dårlig selvfølelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intimservietter, intimdeo og intimsåpe. Det kommer stadig flere produkter til det hellige underlivet til både kvinner og menn.

Sexolog og journalist Tuva Fellman jobber som programleder for NRK-programmet Juntafil. Hun forteller at hun ofte får henvendelser fra lyttere som er bekymret for lukt, og at man har lyst til å være fresh de gangene man skal ligge med noen.

– Jeg forstår frustrasjonen og frykten for å ikke lukte godt, så jeg skjønner det som problem, men det skal ikke lukte tranebær eller bringebær i underlivet, sier Fellman til TV 2.

Også Trine Aarvold, lege ved Sex og samfunn, møter jenter daglig som spør om lukt, og synes de lukter for mye. Da Aarvold undersøker vedkommende, finner hun som regel ingenting. Heller ikke lukt.

– Hvis jeg ikke finner en årsak, prøver jeg heller å forklare hvordan underlivet fungerer, og at vi ikke lukter blomster. Lukt kan for eksempel endre seg under menstrasjonssyklus og etter samleie. Det er en del av det å være menneske, sier Aarvold.

Forkjemper for det naturlige

Ja, for hvor går egentlig grensen for hva som er greit og ikke når det kommer til underlivet?

Fellman er en forkjemper for det naturlige, og forteller at vi alle har godt av å kjenne på naturligheten i kroppen, og huske på hvorfor den er som den er.

FOR DET NATURLIGE: NRK P3s Juntafil-profil Tuva Fellman slår et slag for naturlig lukt i underlivet. Foto: Kim Erlandsen
FOR DET NATURLIGE: NRK P3s Juntafil-profil Tuva Fellman slår et slag for naturlig lukt i underlivet. Foto: Kim Erlandsen

– Jeg vil ikke si at det ikke er et problem for folk, men jeg tror ikke dette er en god løsning. Dette er en kortvarig løsning, og jeg tror det heller er viktig å bli kjent med den kroppen man har, og ta den for det den er, sier hun og legger til:

– Det er lett å glemme at lukten av kjønn er en lukt som veldig mange setter pris på. Lukten av sex er en fin og intim lukt, som ikke må forsvinne. Etter hvert vil man kanskje skjønne at lukten er ganske fin, og noe å verdsette.

Unødvendig

Også Aarvold er skeptisk til denne type produkter. Ifølge henne er de også helt unødvendige, da det både kan irritere sensitiv hud og forstyrre bakteriefloraen.

– Lukt er også viktig for seksualdriften. I områder rundt underlivet skilles det ut lukt som virker tiltrekkende og opphissende, og det er ikke meningen at vi skal gjemme alle duftene våres, sier hun til TV 2.

Aarvold påpeker at disse produktene ikke er farlige, men synes det er vel så viktig å prate om at prinsipp.

– Vi må sette en grense på hvor langt vi skal gå, og hvor lite av det kroppslige vi skal få la være igjen. Vi er så opptatte av at alt skal lukte godt, og da fører det med seg skam de gangene man ikke gjør det, sier hun og legger til:

– Folk er veldig usikre når det kommer til underlivet sitt, og da blir jeg provosert når noen aktører forsøker å skape et behov som ikke nødvendigvis var der før. Hadde man ikke hatt disse produktene, hadde man kanskje ikke tenkt så mye over det og hvordan det skal lukte.

PROVOSERT: Lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold, blir provosert over intimproduktene som skaper et behov som nødvendigvis ikke er der fra før. Foto: Kai Myhre
PROVOSERT: Lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold, blir provosert over intimproduktene som skaper et behov som nødvendigvis ikke er der fra før. Foto: Kai Myhre

Lunket vann holder

Sexologen skjønner at det kan være greit å ha med noen intimvåtservietter dersom man befinner seg på en festival og ikke får dusjet på én uke. Ellers holder det i massevis å vaske seg med lunket vann en gang om dagen, ifølge Juntafil-profilen. Det sier Aarvold seg enig i.

– Det er viktig å ikke vaske seg for mye. Mange bruker såpe og spyler inn i skjeden, og da kan man vaske på seg lukt, forklarer Aarvold.

Og dersom man får en såkalt «diskomus» etter mange timer på dansegulvet en lørdagskveld, er fortsatt Fellman sitt beste råd å vaske seg med vann.

– Gjør heller det som mennesker alltid har gjort; hvis du er ute på byen og skal hjem for å ligge kan du vaske deg på doen på utestedet. Det blir en såkalt «kattevask», men det er bedre enn å putte en falsk lukt i tissen, sier hun.

Selger tusenvis

Det svenske merket DeoDoc er en av de ledende aktørene innenfor intimdeo her til lands. Ifølge gründeren selv selger de tusenvis av deosprayen årlig i både Norge og Sverige.

Merket, som ble lansert i 2015, tilbyr intimsåpe, intimdeospray, intimservietter og ulike oljer, og er utviklet av de svenske søstrene Dr Hedieh Asadi og Hasti Asadi.

Hedieh forteller at søstrene kom på ideen fordi de selv etterlengtet noe som forhindret svette i underlivet. De forsvarer sine produkter med å påpeke at vi har samme svettekjertel i underlivet, som det vi har under armene.

– Derfor må det finnes et sikkert alternativ for dem som har problem med lukt, eller som vil kjenne seg ekstra freshe - akkurat som deo for under armene, sier hun til TV 2.

– Skaper dere et behov som egentlig ikke er der hos kvinner og menn?

– Da må man også si at vanlige deodoranter for under armene også skaper et behov som man ikke trenger hos menn og kvinner. Men når man forstår at de svettekjertler som finnes under armene, også finnes i underlivet, så er det faktisk ikke så rart med en intimdeodorant, sier Hedieh.

– Viktig å velge riktig

Nylig lanserte også det velkjente merket Libresse en intimserie med navnet V-care. Serien består av intimservietter og intimvask. Derimot legger de ikke skjul på at våre eksperter har rett.

– Vi mener at det ikke er nødvendig å bruke produkter til underlivet. Det fungerer like fint å vaske seg med lunket vann. Men om man ønsker å bruke produkter for å vaske underlivet, så er det viktig at man velger produkter som er spesielt passende for det, slik at man ikke forstyrrer den naturlige balansen i underlivet, sier markedssjef i Libresse, Jenny Smith, til TV 2.

– Kan disse produktene bidra til å skape et urealistisk bilde av underlivet?

– Produktene introduseres sammen med kampanjen «Viva la vulva», der Libresse oppmuntrer kvinner til å lære og kjenne underlivet sitt bedre, og akseptere det. En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av alle kvinner mellom 18 og 39 år har blitt sjenert over sin vulva, for eksempel hvordan den ser ut, kjennes eller lukter. Vi vil gjerne oppmuntre kvinner til å lære og kjenne underlivet sitt bedre, både for at de skal kunne trives bedre med seg selv, men også så de vet hvordan underlivet får det bra. Alle vulvaer er ulike og den eneste vulvaen som er perfekt er din egen, sier hun.