DØDE HER: Hjalmar Johnsen (67) ble funnet død i vannet i Skien tre dager etter at han ble syklet ned på broen over Damfoss i Skien.
DØDE HER: Hjalmar Johnsen (67) ble funnet død i vannet i Skien tre dager etter at han ble syklet ned på broen over Damfoss i Skien. Foto: Theo Aasland Valen / Privat

Hjalmar Johnsen (67) ble syklet ned og døde – gjerningsmann dro til kamerat og vasket vekk blod

Hjalmar Johnsen falt i vannet og døde da en 34 år gammel syklist kolliderte i ham på en bro i Skien. De to gjerningsmennene meldte seg aldri for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fredag kveld i september 2017 ble 67 år gamle Hjalmar Johnsen meldt savnet i Skien i Telemark.

Etter flere dagers leting ble han funnet død i Skienselva.

Denne uken ble to menn dømt til fengsel for å ha hensatt 67-åringen i en hjelpeløs tilstand. Dommen avslører hva som skjedde den kvelden Johnsen døde.

Døde raskt

To menn hadde vært hos en kamerat og drukket øl da de satte kursen mot bydelen Gimsøy rundt klokken åtte om kvelden.

En av dem beskrives som sterkt beruset, mens den andre mannen hevder han kun hadde drukket noen få øl. Mennene skulle videre til en annen kamerat.

På hver sin sykkel skulle mennene krysse en gang- og sykkelvei over Damfoss i Skien. Fra motsatt ende av broen kom Johnsen gående.

Så langt er hendelsesforløpet ikke omstridt, slår retten fast.

Da syklistene skulle krysse broen, hadde den mest berusede av dem ikke blikket rettet fremover, ifølge dommen. Han syklet derfor på Johnsen, som befant seg tett inntil rekkverket.

Etterforskningen har vist at rekkverket rakk Johnsen, en over 190 centimeter høy mann, til omkring hoftehøyde. På grunn av svært høy vannføring i elva antas det at 67-åringen døde i løpet av få sekunder.

«Det beskrevne hendelsesforløpet anses hevet over enhver tvil», skriver retten. Blant annet viser mobildata at de tre mennene befant seg på samme sted omtrent samtidig.

Fordi Johnsen ble funnet med et gullkjede, en kostbar klokke og flere tusen kroner i lommene, ser retten vekk fra teorien om at han kan ha havnet i elva i forbindelse med et ran.

Vasket vekk blod

Den 34 år gamle mannen som kolliderte med Johnsen, hevder han ikke husker noe av sammenstøtet.

Den minst berusede av mennene har forklart at han ikke så sammenstøtet på broen, men at han stoppet da han så at kameraten lå på bakken, og at sykkelen hans var ødelagt.

Han skal også ha sagt at han mente å ha hørt et plask, men at han ikke kunne se noe da han kikket ned fra broen.

I stedet for å varsle politiet eller noen annen myndighet, syklet de to mennene videre til kameraten sin på Gimsøy.

Fremme hos kameraten fikk 34-åringen hjelp til å vaske vekk blod inne på badet. Det er ikke påvist at dette blodet stammer fra sammenstøtet på broen.

På badet skal han ha fortalt en bekjent om hendelsen på broen. Ute i stuen skal den andre mannen ha bekreftet det som hadde skjedd.

Varslet politiet

Totalt var det seks personer til stede i leiligheten den fredagskvelden. Likevel var det ingen av dem som varslet politiet i løpet av helgen.

Først den påfølgende mandagen ringte en mann til politiet.

Han hadde lest i lokalpressen at 67 år gamle Hjalmar Johnsen var savnet. Da han skjønte hva som hadde skjedd, ba han også 34-åringen om å melde seg.

I samtalen med politiet fortalte han alt han visste, men han valgte ikke å oppgi 34-åringens navn, fordi han ville gi gjerningsmannen en mulighet til selv å melde seg.

Da 34-åringen likevel ikke meldte seg, tok mannen igjen kontakt med politiet dagen etter. I retten har tiltalte forklart at han var på vei til politistasjonen for å melde seg selv.

34-åringen ble umiddelbart siktet for uaktsomt drap, men siktelsen ble senere endret. I retten møtte begge mennene tiltalt for å ha hensatt Johnsen i hjelpeløs tilstand.

Fornøyd med dommen

Under sin prosedyre ba politiadvokat Christian Heitmann Ytterbø om ett år og ti måneders fengsel for den hovedtiltalte mannen. For den andre mannen ba han om ett år og åtte måneders fengsel.

Retten mener imidlertid at forslaget til straff er helt feil. Årsaken er at Johnsen sannsynligvis ikke kunne blitt reddet uansett hva mennene hadde foretatt seg.

Dermed kom retten til at mennene skulle dømmes til henholdsvis 120 og 60 dagers fengsel. For hovedtiltalte gjøres 75 dager dessuten betinget med en prøvetid på to år.

– Han vedtok dommen på stedet, og i det ligger det at han er fornøyd med resultatet og svært glad for å bli ferdig med saken. Jeg forventer nå at påtalemyndigheten ikke anker den enstemmige dommen, sier hans forsvarer, advokat Tollef Skobba, til TV 2.

Den andre mannens forsvarer, advokat Hans Marius Wendelborg Haugstoga, har ikke hatt tid til å diskutere dommen med sin klient.

Advokaten til Johnsens etterlatte søster ønsker ikke å kommentere saken.