Durek Verrett til TV 2: – Jeg er veldig skuffet

Sjaman Durek Verrett synes det er uheldig at han og Märtha ikke får holde sitt arrangement i St. Petri kirke i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig skuffet, fordi jeg ønsket virkelig å være der sammen med biskopen og sammen med disse menneskene og jeg ville snakke om kjærligheten til religion, sier sjamanen Durek Verrett i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen onsdag ettermiddag.

– Jeg har studert kristendom, jeg har gått på en kristen skole. I mine studier av sjamanisme har jeg også studert verdensreligionene. Min far og bestefar ville at jeg skulle forstå religion. Å si at jeg ikke kan tale fordi man har hørt sladder demonstrerer uvitenhet og det er veldig skuffende, sier Verrett.

Se intervjuet øverst i artikkelen.

Satte foten ned

Märtha og kjæresten Durek Verrett skal holde foredrag og workshops flere steder i landet under tittelen «The Princess and the Shaman». Arrangementet er ifølge reklamen en «reise inn i livets mysterier».

En av forestillingene var ment å finne sted i St. Petri kirke i Stavanger, men onsdag ble det kjent at biskop Anne Lise Ådnøy i Stavanger bispedømme flytter arrangementet.

– Det har kommet frem så mye nytt i media som gjør at jeg har brukt biskopens tilsyn og sagt at Menighetsrådet går tilbake på avtalen, sier hun.

Ådnøy vil ikke gå nærmere inn på hva som er årsaken, men påpeker at det er ting som har kommet frem som gjør at de nå ikke lenger ønsker at arrangementet avholdes i St. Petri kirke.

Skulle være samtale

Durek Verrett sier i intervjuet på Nyhetskanalen at arrangementet ikke skulle være et «Märtha og sjaman-show», men en samtale hvor presten skulle stille spørsmål og de skulle dele av sin informasjon og kunnskap.

BESØKTE TV 2: Sjaman Durek Verrett ble intervjuet av Nyhetskanalens programledere Elin Ludvigsen og Cathrine Fossum. Foto: Malin Saue Johansen/TV 2
BESØKTE TV 2: Sjaman Durek Verrett ble intervjuet av Nyhetskanalens programledere Elin Ludvigsen og Cathrine Fossum. Foto: Malin Saue Johansen/TV 2

Sjamanen sier han har lest mye sladder og usannheter om seg selv.

– Det er ting som får oss til å se ut som klovner, sier han, og mener han og Märtha fremstilles som tullete folk som prøver å lure penger fra andre mennesker.

Durek Verrett sier han opplever at religiøse mennesker har lett for å dømme andre.

– Det er enkelt å fordømme noen og sette noen i bås, for vi er blitt en kultur av folk som fordømmer andre. Så vi har en situasjon hvor jeg var glad for å komme til en kirke. Jeg elsker kirker, jeg går i kirker i Italia og jeg har sett i noen kirker dere har her. Jeg liker å gå inn og be og meditere og kjenne forbindelse, for Jesu lære er vakker. Å dele kunnskap om sjamanisme – folk vet ikke hva sjamanisme er. De tror jeg danser i skogen med bjeller og fløyter og har på meg fjær og ber til en verdslig gud eller noe.

– Hva er det da?

– Sjamanisme betyr at jeg er en bro til den spirituelle veien. Sjamanisme er grunnleggende forståelse av hvordan vi utvikler oss, at vi anerkjenner alt Gud har skapt.

Fortalte om første møte

Søndag annonserte prinsesse Märtha Louise at hun og sjamanen Durek Verrett har funnet kjærligheten.

Durek Verrett fortalte på Nyhetskanalen om deres første møte.

– Det startet for et år siden. Vi hadde en invitasjon til å møtes gjennom en venn av meg. Hun sa «jeg synes du bør møte en venn av meg», forteller Verrett.

PÅ TV 2-HUSET: Durek Verrett gjestet Nyhetskanalen onsdag. Foto: Malin Saue Johansen/TV 2
PÅ TV 2-HUSET: Durek Verrett gjestet Nyhetskanalen onsdag. Foto: Malin Saue Johansen/TV 2

Sjamanen sier han var veldig opptatt og hadde mange ting på gang, men de fikk avtalt en lunsj. Han visste ikke mye om Märtha fra før, forteller han.

– Da hun kom inn døren, så hun på meg og jeg så inn i hennes vakre, blå øyne, og hun sa: «Jeg vet hvem du er.» Da hun kom inn døren, følte jeg det samme, forteller Verrett, og fortsetter:

– Det finnes ting i livet – som når du drar et sted hvor du aldri har vært før, men likevel får følelsen av at du har besøkt. Disse tingene kan du ikke forklare med vitenskap, for vi har ingen forklaring. Det var det jeg følte. Visste jeg hva det var da det skjedde? Absolutt ikke, men det var verdt å forfølge.

– Hadde du møtt henne før?

– Nei.

– Så hvorfor fikk du den følelsen, tror du?

– Jeg følte det bare. Hvorfor får folk déjà vu? Hvorfor forelsker du deg i et sted hvor du aldri har vært tidligere? Du gjør det bare.

Hemmelighetsfull

– Har du møtt familien hennes?

– Ikke ennå.

– Skal du møte dem?

– Ja.

– Når?

– Det kommer jeg ikke til å snakke om.

Ler av kritikken

Under intervjuet ble Durek Verrett også konfrontert med kritikken som er reist mot ham fordi han har uttalt at han behandler alvorlig syke mennesker med alternative metoder.

Sjamanen svarer at han anerkjenner tradisjonell medisin og at han aldri ville anbefalt folk å kutte ut vanlig behandling. Samtidig kan man ikke se bort fra andre aspekter innen helhetlig pleie, sier han.

– Vi må skape en samtale for å se ting i sammenheng og ikke som separate deler, sier Durek Verrett.

Han tar heller ikke kritikken om at Märtha Louise bruker prinsessetittelen til å tjene penger på deres virksomhet.

– Jeg har et stort navn. Jeg er kjent over hele verden. Selv om hun ikke brukte tittelen, ville showene vært utsolgt. Uansett hvor jeg drar, fra Los Angeles til London, er det utsolgt før jeg kommer. Så det er irrelevant. Forståelsen av at hun bruker tittelen er mellom henne og familien og har ikke noe med meg å gjøre, sier sjamanen.

– Hvordan håndterer du og Märtha Louise dette?

– Vi ler. Vi bruker mye tid på å le, ler Durek Verrett.

– Så dere har ledd mye det siste døgnet?

– Temmelig mye. Vi ler, for det er ikke fakta, det er ikke informasjon. Folk sier det de vil si. Folk vil finne på hva som helst for å få overskrifter. Så vi bare ler av det, for vi vet sannheten og det er at vi elsker hverandre. Det andre er at vi elsker folk og vi vet hvor sjenerøse og godhjertede vi er, så vi ler.