Forsvaret la i dag fram tilstandsrapporten etter havariet
Forsvaret la i dag fram tilstandsrapporten etter havariet

Forsvarsdepartementet: Dyrere å reparere Helge Ingstad enn å kjøpe ny

En reparasjon av KNM Helge Ingstad vil trolig koste mer enn å kjøpe en ny fregatt, og det vil også være forbundet med risiko, opplyser Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er hovedkonklusjonen fra Forsvasmatriell i tilstandsrapporten som ble presentert for forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) onsdag ettermiddag.

Kostnadene for å reparere fregatten vil ligge på mellom 12 til 14 milliarder kroner, mens kostnadene ved kjøp av et nytt tilsvarende fartøy estimeres til 11 til 13 milliarder kroner.

– Tapet av en fregatt er alvorlig for havnasjonen Norge. Nå vil jeg gå inn i rapporten og studere den grundig før regjeringen skal fatte en endelig beslutning om fremtiden til KNM Helge Ingstad. Dersom regjeringen kommer til at fregatten ikke skal repareres, vil Forsvarssjefen bli bedt om å gi et fagmilitært råd om hvordan den operative evnen kan erstattes, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Det kostet 4,3 milliarder kroner å anskaffe fregatten. Så langt har bare det å sikre, heve og transportere ulykkesfregatten kostet 726 millioner kroner, ifølge årsrapporten for 2018 fra Forsvaret.

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola i november i fjor. Skipet ble liggende i fjæresteinene nord for Stureterminalen i Øygarden i nesten fire måneder før den ble hevet og fraktet til Haakonsvern i Bergen.

(©NTB)