ENSOM: Oda Victoria Kjærvik (20) bestemte seg for å gjøre noe med ensomheten hun følte på.
ENSOM: Oda Victoria Kjærvik (20) bestemte seg for å gjøre noe med ensomheten hun følte på. Foto: Ronald Johansen / iTroms

Oda (20) har sjelden gledet seg til 17. mai – så bestemte hun seg for å gjøre noe med ensomheten

Oda Victoria Kjærvik (20) har aldri vært på 17. mai-frokost med venner. Hun mener det er tabu å være ung og ensom på nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oda Victoria Kjærvik (20) fra Tromsø er en av mange unge som er ensomme. Følelsen er spesielt merkbar rundt høytider.

Mens andre forbereder frokost og legger planer for den store dagen, har Oda sjelden gledet seg til 17. mai.

– Jeg har sjeldent hatt en god opplevelse på 17. mai. De siste årene har det ikke vært hyggelig, forteller Oda.

Hun har likt nasjonaldagen mindre enn både nyttårsaften og julaften, fordi hun føler det er en forventning av at man skal ha det bra og ha en stor vennegjeng.

– Jeg har ikke vært en del av en vennegjeng, og jeg har følt meg utenfor, forteller Oda.

iTromsø omtalte Odas historie først.

– Nasjonalt problem

I fjor reiste Oda utenlands på 17. mai. Året før feiret hun ikke.

– Jeg føler det ikke er rom for å være lei seg i hverdagen, og at det ikke er sosialt akseptert å være alene. På 17. mai er det enda mindre akseptert fordi man skal skal ha det så bra.

– Jeg har nesten bare hørt om folk som elsker 17. mai, og har alltid tenkt «er det virkelig mulig at alle syns det er en så fantastisk dag».

På bakgrunn av ønsket om å hjelpe andre ensomme, og dermed også hjelpe seg selv, opprettet Oda Facebook-gruppen «Ikke alene» i januar i år. I skrivende stund har gruppen 1672 medlemmer.

– Når man er alene har man inntrykk av at alle har det bra. Men så fant jeg ut at ikke alle nødvendigvis har det så bra. Jeg tror det er mange som fremstiller en annen virkelighet på sosiale medier, forteller Oda, og fortsetter:

– Jeg tenker ensomhet er et nasjonalt og globalt problem. Så gruppen er for alle i Norge som opplever å føle seg alene.

IKKE ALENE: En spillkveld arrangert av og med medlemmer i Facebookgruppen en uke etter den ble opprettet. På én dags varsel dukket 20 personer opp. Foto: Privat
IKKE ALENE: En spillkveld arrangert av og med medlemmer i Facebookgruppen en uke etter den ble opprettet. På én dags varsel dukket 20 personer opp. Foto: Privat

To dukket opp i bursdag

Da Oda Victoria Kjærvik fylte 18 år inviterte hun rundt 20 venner. Kun to dukket opp.

– Det var veldig trist. Det var jo den «store» dagen jeg hadde gledet meg til.

Forrige lørdag feiret hun 20-årsdagen sin. Da kom det 13 personer, inkludert noen fra Facebook-gruppen hun opprettet.

– Jeg tror absolutt det er mange fordommer og forventninger til at man skal ha mange venner som ung. Folk legger kun ut de bra og de gode tingene på sosiale medier, sier Oda.

Skal feire 17. mai

I år er første gang på lenge Oda skal feire 17. mai. Og for første gang kjenner 20-åringen på at hun ikke gruer seg like mye til nasjonaldagen.

Den 7. mai skrev hun et Facebook-innlegg, hvor hun inviterte andre unge jenter som hadde kjent på de samme følelsene og trengte noen å feire med, til frokost hjemme hos seg.

«17.mai har alltid vært en skikkelig kjip og tung dag for mæ da æ har liten familie og aldri har vært en del av nåkka stor vennegjeng.

Lurte på om det e noen andre unge jente i en lignanes situasjon som føle sæ ensom eller aleina, som har lyst til å komme på en 17.mai frokost hjem til mæ? Eller kanskje du kjenne noen som kunne trengt det?», skriver hun i innlegget.

– Jeg har aldri vært med på 17. mai-frokost, men jeg vet det er noe folk pleier å gjøre. Nå er vi mellom ti og femten jenter som har snakket om å samles hos meg, forteller Oda.

Styrkes av sosiale medier

Ifølge levekårsundersøkelsen fra 2015 treffer ensomheten oftere de unge enn dem som er midt i livet. Hele 16 prosent av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet.

Å VÅGE: Psykolog Carina Carl mener det er viktig å tørre å være sårbar. Foto: Kaja Bruskeland
Å VÅGE: Psykolog Carina Carl mener det er viktig å tørre å være sårbar. Foto: Kaja Bruskeland

– 17. mai er en høytidsdag som representerer solidaritet, samhold og glede - hvilket også inviterer til kontrastene utenforskap, ensomhet og tristhet. Dagen blir av flere årsaker potensielt en høytid for knuste forventninger, sier psykolog Carina Carl, forfatter av boken «Hverdagspsyk» som blant annet tar for seg ensomhet.

Hun sier man i kraft av sosiale medier blir eksponert for andres samhold og glede og urealistiske bruddstykker av andres liv.

– Det kan stimulere enda mer til opplevelsen av at «alle andre» har så mange rundt seg og har det så godt. Det kjennetegner tilstanden ensomhet å tenke at det bare gjelder seg selv, og at det er en selv det er noe galt med.

– Ser det vi tror

Psykologen sier man ofte ser det man tror er sannheten, hvilket kalles selektiv oppmerksomhet. Hvis man tenker at alle andre har mange venner og mestrer det sosiale, så finner man også bevisene som bekrefter det – og overser motbeviser og nyanser.

– Det er ekstremt eksponert i dagens samfunn. Men vi viser bare bruddstykker av oss selv og vårt liv, sier Carl.

Også psykologen tror det er tabu å være ung og ensom, spesielt rundt høytider.

– Ensomhet og utenforskap er subjektive opplevelser ofte basert på feilaktig tolkning og destruktive handlemønstre.

– Som mennesker trenger vi grunnleggende å høre til, og frykten for avvisning kan gjøre at vi selv avviser eller gjør oss utilgjengelige. Da gjør vi oss først og fremst utilgjengelige for andre menneskers godhet, sier Carl.

Vil oppfordre andre

Psykologen mener det er viktig å tørre å være modig og høre med bekjente om de har planer, selv om det er sårbart.

Også Oda mener det er noe av det viktigste for å komme seg ut av ensomheten, som er en tidkrevende prosess. Facebookgruppen «Ikke alene» har vært en del av den prosessen for tromsøværingen.

– Jeg vil også gjerne oppfordre andre til å ta kontakt med noen man ser sitte alene, og invitere noen med seg som man kanskje ikke snakker så ofte med, sier Oda.

– Ikke alene om å føle seg alene

Etter hun opprettet gruppen har hun oppdaget at det er mange som føler det på samme måte, samtidig som det på utsiden virker motsatt.

– Jeg føler ofte man snakker om at folk er så ensomme, men så vet man ikke hvem som er ensom. Folk tror de som føler seg slik har falt helt ut av samfunnet, men det er ikke sant.

Tidligere endte hun ofte opp med å ikke dra på kino eller konsert selv om hun hadde lyst. Nå skriver hun et innlegg på gruppen, og sannsynligheten er stor for at noen vil være med.

– For meg har det gjort at jeg føler meg mindre alene om å være alene. Det har kommet mye positivt ut av det, og jeg ser også at andre inne på gruppen finner hverandre, forteller Oda.