PÅ TRILLETUR: Inger Takle og Mari Takle Thomassen er glade for at sammenslåingen utsettes, og håper dette betyr at Kristiansund får beholde fødeavdelingen.
PÅ TRILLETUR: Inger Takle og Mari Takle Thomassen er glade for at sammenslåingen utsettes, og håper dette betyr at Kristiansund får beholde fødeavdelingen. Foto: Arne Rovick

Utsetter sammenslåingen av fødeavdelingene:

– Hvis jeg føder flere barn håper jeg det blir her

KRISTIANSUND (TV 2): Styremøtet i Helse Møre og Romsdal vedtok onsdag å utsette sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde. Nå mener innbyggerne sammenslåingen må avblåses.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er kjempebra, sier Inger Takle. Hun er ute på trilletur med datteren og barnebarnet, og mener dette bør bety at sammenlåingen ikke gjennomføres.

– Dette kan ikke gjennomføres. Dette er kjempeviktig for oss. Norge kan ikke være bekjente med at vi legger ned alt som er nært folk, sier hun.

Mari Takle Thomassen ble mamma for fem måneder siden og fødte i Kristiansund. Også hun mener sammenslåingen er uansvarlig.

– Erna sier jo at vi skal få flere unger. Men det kjennes litt utrygt. De som bor på Smøla må reise i fire timer. Det frister ikke å lage flere barn da, sier hun. Nå vil hun at avdelingen skal få bli.

– Hvis jeg føder flere håper jeg det er i Kr-Sund, sier Takle Thomassen.

Tidsplanen for utsettelsen, er foreløpig usikker. Styret vil vurdere å komme med en ny plan på neste møte som er i juni.

– Dere har hatt tid til å se på fakta i saken og dette føles som en utmattingstaktikk. Det er viktig for de ansatte og pasientene på Nordmøre at det er forutsigbart, så vi ber om at dere tidsbestemmer utsettelsen så raskt som mulig, sa lederen i aksjonsgruppa Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, som tok ordet etterstyremøtets vedtak, melder NRK.

Aksjonsgruppa krever en utsettelse i minst fem år.

Under styremøtet onsdag ble det også vedtatt at grunnlaget for en samlet funksjonsplan mellom sykehusene skal utredes. Samtidig skal Helse Møre og Romsdal gjennomgå faktagrunnlaget for fødesammenslåingen på nytt. Bakgrunnen for dette er at det er kommet alvorlige påstander om feil fra miljøer ved sykehuset i Kristiansund, opplyste konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo i helseforetaket.

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal vil legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og at fødetilbudet i stedet skal legges til Molde. Det har satt sinnene i kok på Nordmøre. Forslaget gikk ut på at fødeavdelingene skulle slås sammen fra august.

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen starte i år og tidligst stå ferdig i 2024

(NTB)