Fermenter din egen mat!

Fermentering av mat er supertrendy. Wenche har besøk av fermenteringsekspert Anne Elisabeth Scheen som viser oss hvordan man gjør det selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fermentert mat av Anne Elisabeth Scheen.

Ketchup

Oppskrifen blir til ca. 5 dl. Bruk et sterilt glass med lokk.

 • 400 ml tomatpuré
 • 2 ss lønnesirup
 • ½ dl myse fra silt yoghurt
 • 2 ss god hvitvinseddik
 • 1 ss grovt salt
 • 1 ts allehånde
 • ½ kinesisk hvitløk, presset

Myse: Hell yoghurt naturell i et kaffefilter og la renne av seg. Væsken som kommer ut er myse.

Ketchup: Bland alle ingrediensene og hell på et rent glass. Skru på lokket og la stå i romtemperatur i 2-3 dager. Smak på ketchupen etter 2 dager. Ønsker du fyldigere smak la den stå 1-2 dager til. Holdbar i kjøleskap i flere uker.

Tips: Du kan prøve deg fram med andre krydder, for eksempel, karri, pepper, kanel eller nellik.

Kombucha

Les dette før du begynner: Scoby er en startkultur og navnet er en forkortelse for «symbiotic culture of bacteria and yeast». Den ser ut som en geleaktig skive og inneholder flere ulike bakterier og gjær. Når du lager kombucha lages det en ny scoby i glasset. Den opprinnelige scobyen kalles scobymor/mamma.

Begge scobyene kan brukes om igjen sammen med litt ferdig kombucha for å lage mer. Skyll dem i vann (litt kjøligere enn fingervarmt) og oppbevar i et tett glass med sukret te. Glasset bør stå i romtemperatur og «mates» med litt sukret te 1-2 ganger i måneden. Dette kalles et scobyhotell.

Grunnoppskrift til 1 sterilt glass med lokk, ca 5 dl.

Du trenger også flasker som tåler trykk, for eksempel soda steam flasker.

 • 2 l kokt vann
 • 4 ts grønn eller svart te (uten smakstilsetning)
 • 8 ss hvitt sukker
 • 1 scoby-mamma
 • 1-2 dl kombocha (bruk den som scobyen har ligget i)

Smaktilsetting: ½-1 dl frukt eller bær pr liter kombucha, tilsettes i ferdig fermentert kombucha.

Ha te og sukker i det kokende vannet, la teen trekke 5 min. Sil teen over i et rent glass og la den avkjøles til under 30 grader.

Legg scoby-mammaen i teen sammen med litt kombucha. Dekk glasset med et klede og fest med en strikk. Dette for å unngå bananfluer.

La glasset stå i ro i romtemperatur. Etter noen dager vil teen begynne å bli uklar og det begynner å danne seg en hinne på toppen av teen. Hinnen er starten på en ny scoby, og den vil bli tykkere etter hvert . Nå har du to scobyer i glasset. Følg med at det ikke danner seg flekker med «pels» på hinnen, det er mugg. Hvis det mugner må du kaste alt.

Hvis det er varmt i rommet, opp mot 30 grader eller mer, bør du smake på teen etter 5-6 dager. Er romtemperaturen normal, rundt 22-34 grader, kan du smake på teen etter 10-12 dager.

Hvis du ønsker den mindre søt og mer syrlig, kan du la den stå noen dager til. Jo lenger den står, jo syrligere blir den. Bruk et sugerør eller en skje til å smake, men pass på at du ikke ødelegger scobyene. Teen skal smake friskt og godt. Når du er fornøyd med smaken, tar du forsiktig ut scobyene og legger dem over i et annet rent glass med sukret te.

Sil kombuchaen over på flasker som tåler trykk. Du har nå fått en frisk skummende drikk. Kombocha holder seg flere måneder i kjøleskapet.