GODT BETALT: Det er mye penger å hente dersom man jobber som bussjåfør for russen.
GODT BETALT: Det er mye penger å hente dersom man jobber som bussjåfør for russen. Foto: Lien, Kyrre

politiet bekrefter:

Sjåfører tar ut sykemelding for å kjøre russebuss – får betalt 140.000 kroner svart

Politiet varsler at de vil slå hardt ned på sjåfører som sykemelder seg fra jobben og tar imot opp til 140.000 kroner svart for å kjøre rundt på russen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser politioverbetjent i Øst politidistrikt, Jan Kevin Brunvoll, til TV 2.

Han sier at de har fått informasjon om at dette har forekommet, men vil ikke gå inn på hvorvidt de har konkrete hendelser fra årets russetid.

Lønningene som blir utbetalt til sjåførene kan ligge opp til 80-140.000 kroner, sier Brunvoll.

– Når lønningene er så høye, og du gjør dette svart, går alt under radaren, sier han.

Leverer sykemelding

Politiet har også fått informasjon om at flere bussjåfører sykemelder seg fra sine vanlige jobber, for å ta på seg oppdrag som sjåfør for russen.

Det vil politiet nå sette en stopper for.

– Det er ikke riktig å gjøre sånn. Vi har et ansvar overfor samfunnet, og det er derfor vi betaler skatt. Når du sykemelder deg fra jobben for deretter å jobbe svart, anses dette som svindel. Du svindler landet ditt, sier Brunvoll.

Direktør for NAV Kontroll, Ole Johan Heir, bekrefter til TV 2 at dette er et problem de er kjent med.

– Vi har noen få slike saker i året, og vi samarbeider med politiet og andre myndigheter om dette, sier Heir.

Svart arbeid

Politiet har nå gjort et initiativ overfor Skatteetaten, etter å i lengre tid hatt mistanke om at svart avlønning av bussjåfører forekommer.

– Vi sitter med listen over alle bussjåførene som vi deler med Skatteetaten, også vil vi følge pengestrømmen, sier politioverbetjenten.

I et Facebook-innlegg publisert tirsdag kveld skriver politiet på Østlandet at de har informasjon om at en del russ betaler sjåførene uten noen form for kvittering. De går nå ut med en oppfordring til russen, slik at dette ikke skal forekomme igjen.

«Bussjåførene ønsker nok dette fordi de ikke har planer om å betale skatt av pengene. Selv om russen ikke har tenkt på dette, så vil de likevel ha gjort seg skyldige i å benytte svart arbeidskraft, og det er straffbart», skriver politiet videre.

Kjent problem

– Det ligger mye ansvar hos sjåførene, men det er russen som er arbeidsgiverne. Ung eller ikke, det er regelverk de må sette seg inn i, og de står solidarisk ansvarlig for at skatten innbetales, sier Brunvoll.

– Det er ingen grunn til å unnskylde dem, slår han fast.

Avdelingsdirektør i Skatteetaten, Ove Nyland, sier til TV 2 at også de er kjent med problematikken, og at de stiller seg bak oppfordringen til politiet.

– Når vi får informasjon om dette vil vi vurdere hvilke tiltak vi iverksetter. Skatteetaten er opptatt av å forebygge svart arbeid, og vil sammen med andre etater gi informasjon til russen om hvordan de kan overholde regelverket, sier Nyland.