TRENER: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.
TRENER: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Johansen, Carina

Odd-Fagermo forklarer årsaken til suksessen

Odd kan feire 17. mai som Moldes heteste gull-utfordrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dag-Eilev Fagermo har god grunn til å smile om dagen. 16 poeng på de sju første kampene har gjort at Odd per dags dato er Moldes aller heteste utfordrer til seriegullet.

Med en kamp mindre spilt, er Odd bare tre poeng bak serierleder Molde på tabellen.

– Tabellen lyver jo aldri, sier Odd-trener Fagermo til TV 2.

Han er klar på at sesongstarten langt i fra er tilfeldig.

– Får vi beholde laget, så har vi mer å gå på. Hovedutfordringen vår er at vi har vært klart bedre spillemessig enn resultatene tilsier. Vi har vunnet flere kamper med ett mål. Ut ifra spill og sjanser burde vi vunnet flere kamper med to-tre-null, sier Fagermo.

– Kan Odd ta gull i år?

– Jeg pleier å si at man må se an tabellen etter åtte-ti seriekamper. Nå nærmer vi jo oss åtte kamper da... I utgangspunktet, når du ser spillerstallen til Molde og du har Brann, Rosenborg og så videre, så skal vi ikke ha muligheten. Men vi elleveren vår er bra og vi begynner å få bra bredde nå. Så vi er gode nok til å være med i toppen, sier Fagermo.

Har vært gjennom generasjonsskifte

Sesonginnledningen tyder i alle fall på at hans elever igjen er i ferd med å etablere seg i toppen av norsk fotball. I fjor endte Odd på 9.-plass. I 2017 ble det 6.-plass.

– Det er dessverre mange som ikke forstår hvorfor det ble 9.-plass i fjor. Jeg sa det året før at vi må gjennom et generasjonsskifte. Vi hadde spillere som gikk ut på dato og som ikke tålte å trene tøft nok. I en klubb som Odd får du ikke kjøpe spillere, du må utvikle dem, og da turte vi å slippe til flere unge spillere. Mot Brann i siste serierunde i fjor tror jeg vi spilte med ni mann som ikke spilte for oss året før. Den kontinuiteten, erfaringen og det faktum at vi har trent tøffere i vinter, får vi igjen for nå, sier Odd-treneren.

Daglig leder Einar Håndlykken er overveldet over suksessen Odd nå opplever.

– Det forteller meg at penger ikke er alt. Og at om du driver i harmoni med nærmiljøet og utvikler lokale spillere, og i tillegg har av de beste trenerapparatene i Norge, så går det an å få resultater selv om du er fra et så lite område som Telemark, sier Håndlykken.

Eneste Eliteserie-lag med andrelag i 2. divisjon

Han og Fagermo er ikke i tvil om at suksessen Odd opplever om dagen skyldtes en langsiktig strategi. Odd er klare på at de vil være en utviklingsklubb.

Blant annet har det ført til en satsing på klubbens andrelag. Som eneste Eliteserielag i Norge har Odd sitt andrelag i 2. divisjon. Resten av klubbene sine andrelag spiller i 3. divisjon eller lavere.

– Det forteller meg at vi er veldig opptatt av spillerutvikling at vi tar det langt mer på alvor enn de fleste i Norge. Jeg kan ikke forstå at de ressurssterke lagene i Norge ikke har det, det er en enorm kamparena. Det gjør at vi har muligheten til og greier å utvikle nye lokale spillere hele tiden, sier Dag Eilev Fagermo.

– Hva har andrelaget i 2. divisjon betydd for dere?

– Det er en av faktorene til at vi kan få fram spillere som Markus Kaasa, Joshua Kitolano og du kan også gå så langt tilbake som Sondre Rossbach, Fredrik Semb, Torgeir Børgen, Elba Rashani og så videre. De har fått være med på hele prosessen i Odd. Vi har fått dem tidlig inn i A-stallen og latt dem spille voksenfotball ganske fort, sier Fagermo.

Håndlykken er klar på at det har kostet litt krefter å holde laget i 2. divisjon.

– Vi har lagt ganske mange pinner i kors for å få det til, men det er viktig for langsiktigheten i modellen for. Det er veldig viktig for oss å ha et lag i 2. divisjon. Det gjør at de nest beste får en veldig god kamparena og gjør at de nest beste får en langt kortere vei inn til andrelaget, sier Håndlykken.

– Er du overrasket over at andre lag ikke ser samme verdien?

– Ja, jeg synes det er veldig rart. Samtidig lever vi fint med at andre lag ikke kopierer våre styrker. Vi har lyst å være med i toppen av norsk fotball, og da er dette en viktig styrke for oss, sier Håndylkken.

Hyller Fagermo

Per dags dato ligger Odd 2 en sterk 5.-plass i 2. divisjon. Med andre ord har fotballstorheten i Skien to lag som gjør det godt om dagen.

Dag-Eilev Fagermo gliser når TV 2 spør ham om Odd er klubben i Norge som drives best.

– Det har vi vært i mange år nå, i hvert fall når det kommer til spillerutvikling. Da har ingen vært i nærheten av Odd de siste ti-tolv årene. Ranheim har mange og kan kanskje matche oss de siste par årene, men stabilt og topp seks i Norge er det ingen som har vært i nærheten av oss de siste årene, sier Fagermo.

Einar Håndlykken er i alle fall storfornøyd med at han har Fagermo som hovedtrener i sin klubb.

– Dag-Eilev er en trener som burde være interessant for andre. Han er åpenbart en av Norges beste fotballtrenere, og vi kunne ikke tenkt oss å bytte han med noen andre, sier Håndlykken.