havforskningsinstituttet:

Vurderer å sende «Hvaldimir» ut av landet

Havforskningsinstituttet anbefaler at hvithvalen i Hammerfest blir fôret dersom han ikke tar til seg mat på egen hånd. De mener også at man bør vurdere å sende hvalen til et annet land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen bestilte Fiskeridirektoratet et råd fra Havforskningsinstituttet om hva som bør gjøres med hvithvalen som dukket opp utenfor Finnmarkskysten i slutten av april.

Det mistenkes at hvalen kom fra Russland, og lokalbefolkningen har derfor gitt den navnet «Hvaldimir».

Siden ankomsten i april har hvalen oppsøkt mennesker, både i Tufjord i Måsøy kommune og i Hammerfest.

Se video av «Hvaldimir» som henter en mobil opp av vannet i vinduet øverst.

Bør sendes ut av landet

Rådet fra Havforskningsinstituttet er nå klart. De mener at plikten til å hjelpe, etter hjemmel i Dyrevelferdslovens §4, gjør at dyret bør fôres «etter et faglig basert regime».

– Samtidig bør muligheten for å få den overført til en fasilitet som er egnet til hold av hvithval da vurderes, skriver Havforskningsinstituttet i brevet til Fiskeridirektoratet.

Instituttet peker på at det ikke finnes fasiliteter i Norge for hold av hval.

– Dersom denne hvalen kommer fra en fasilitet i Russland nær grensen til Norge, ville den beste og raskeste løsningen vært om dyret ble ført tilbake dit. Det ville være korteste vei, heter det i brevet.

Skulle det vise seg at denne løsningen ikke er mulig, mener instituttet at andre relevante fasiliteter i utlandet må vurderes.

– Hjelpeløs

Forsker og veterinær ved Havforskningsinstituttet Kathrine Ryeng sier det er liten tvil om at «Hvaldimir» kommer fra et liv i fangenskap.

– Dette er en hval som virker å være trent av mennesker til å gjøre ulike triks, og få mat som belønning. Han søker kontakt med mennesker, sannsynligvis fordi det er den eneste flokken han kjenner til, sier Ryeng.

Hun sier et dyr som kommer fra menneskelig fangenskap har liten sjanse for å klare seg selv.

– Det vil anses som å være i hjelpeløs tilstand. Vi har plikt til å hjelpe slike dyr, sier Ryeng.