MISTENKT: Kristijan Durasek (i midten) er én av tre nye ryttere som kobles til dopinglegen Mark Schmidt.
MISTENKT: Kristijan Durasek (i midten) er én av tre nye ryttere som kobles til dopinglegen Mark Schmidt. Foto: Fabrice Coffrini

Kristoffs lagkamerat kobles til dopinglege

Tre nye sykkelryttere kobles til den tyske dopinglegen Mark Schmidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre nye sykkelryttere kobles den tyske dopinglegen Mark Schmidt. Ifølge La Gazzetta Dello Sport er de tre rytterne Kristijan Koren (Bahrain Merida), Borut Bozic (i støtteapparatet til Bahrain Merida) og Kristijan Durasek (UAE Team Emirates).

32 år gamle Koren deltar i årets Giro d'Italia. Durasek representerer UAE Emirates i Tour of California, mens Bozic ble en del av støtteapparatet i Bahrain Merida etter at han la opp i fjor.

De tre rytterne er nå suspendert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Alexander Kristoffs UAE Team Emirates rystes av to potensielle dopingsaker på kort tid. Tirsdag ble colombianske Juan Sebastian Molano tatt ut av Giro d'Italia og suspendert av laget etter «uvanlige fysiologiske resultater» i en intern kontroll.

UCIs regelverk sier at hele lag kan utestenges en viss tidsperiode om to ryttere blir dopingtatt innenfor en tidsperiode på 12 måneder. Det er foreløpig uklart om UAE Team Emirates får en kollektiv straff.

– Jeg har ikke helt fått med meg hvorfor Molano ble sendt hjem. Jeg leste akkurat om Durasek nå. Det er ikke positive nyheter for laget, sier Alexander Kristoff til TV 2.

– Hva gjør dette med ditt forhold til UAE?

– Jeg har ikke sett noen tegn tidligere som har gjort at jeg har tvilt på dem. Dette tror jeg er noe de eventuelt har gjort på egenhånd utenfor lagets regi, sier Kristoff.

Han har foreløpig ikke tenkt så mye på konsekvensene de to tilfellene kan få for hans egen del.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Hvis hele laget blir suspendert er det selvsagt ikke positivt. Jeg håper det blir orden på dette. Hvis det viser seg at de har dopet seg blir jeg selvsagt skuffet. Jeg kjenner ikke Molano spesielt godt. Jeg har aldri syklet ritt med ham. Durasek har jeg syklet en del ritt med. Jeg blir overrasket og skuffet hvis det viser seg at de har jukset, sier nordmannen.

Tirsdag meldte franske Le Monde og italienske Corriere della Sera at navnet til Alessandro Petacchi dukket opp i etterforskningen rundt legen Mark Schmidt.

Petacchi avviser at han har drevet med bloddoping.

– Jeg har aldri fått en blodoverførsel. Jeg har ingen anelse om hvorfor navnet mitt dukket opp, sier Petacchi til Corriere della Sera.

– Jeg fant ut via deg at Mark Schmidt var laglege for Team Milram da jeg syklet for dem. Kanskje han fulgte de tyske rytterne? Jeg har aldri sett ham, og jeg kjenner ham ikke, sier Petacchi.

Tysk og østerriksk politi aksjonerte mot dopingringen til Schmidt under ski-VM i februar etter flere måneder med etterforskning. Operasjonen fikk navnet «Aderlass» (årelating).

Erfurt-baserte Mark Schmidt, tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner, er hovedmannen bak dopingjukset.

Tidligere har syklistene Georg Preidler og Stefan Denifl innrømmet bloddoping. Søndag sto den tidligere syklisten Danilo Hondo frem og innrømmet juks. Han mistet jobben som sveitsisk landslagssjef.