DET SISTE BILDET: Denne selfien tok Sunniva Ødegård snaut to timer før hun ble drept. Bildet er gitt ut av politiet med tillatelse fra familien.
DET SISTE BILDET: Denne selfien tok Sunniva Ødegård snaut to timer før hun ble drept. Bildet er gitt ut av politiet med tillatelse fra familien.

Slik var Sunnivas siste kveld i live

JÆREN TINGRETT (TV 2): Sunniva Ødegård var blid og tok flere videosnutter den kvelden hun ble drept og seksuelt misbrukt. Den tiltalte 18-åringen nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om kvelden 29. juli i fjor ble 13 år gamle Sunniva Ødegård drept.

Hun hadde vært på besøk hos en kamerat og var nesten hjemme da hun ble angrepet med en hammer. Deretter ble hun misbrukt seksuelt, ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokatene i Rogaland.

En nå 18 år gammel mann har erkjent de faktiske forholdene, men nekter straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk da drapet skjedde.

Spørsmålet om tiltalte kan straffes eller ikke vil stå sentralt i rettssaken som begynte i Jæren tingrett onsdag morgen.

AKTORATET: Politiadvokat Therese Stenlund og statsadvokat Nina Grande åpner for å kreve forvaring for 18-åringen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
AKTORATET: Politiadvokat Therese Stenlund og statsadvokat Nina Grande åpner for å kreve forvaring for 18-åringen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ante ikke hvem Sunniva var

Da 18-åringen ble ført inn i rettssalen, gikk han i følge med fire politifolk og to fengselsbetjenter.

– Jeg fikk bare for meg at jeg skulle drepe noen. Så var det tilfeldig at jeg traff på Sunniva. Jeg parkerte sykkelen min, fulgte etter, også tok jeg frem hammeren. Da gikk ting veldig fort, sier han i vitneboksen.

Tiltalte forteller at han ikke ante hvem Sunniva var.

– Hadde jeg visst at hun var 13, så hadde jeg sikkert ikke gjort det, sier han.

– Hva var så ille med at hun var 13 år, spør aktor.

– Det er veldig ungt, svarer tiltalte.

– Hvor gammel måtte hun vært for at det skulle vært greit?

– 16 til 18 kanskje. Det hadde ikke vært greit, men det er bedre enn når hun var 13.

Så film etter drapet

18-åringen sa at han fikk tanker om å drepe noen rundt klokken 22, cirka 45 minutter før angrepet. Tiltalte fortalte at han syklet rundt med en hammer i sekken «i tilfelle det skulle skje noe».

Han slo først en gang før han flyttet Ødegård. Deretter fortsatte han voldsutøvelsen. Til slutt misbrukte han 13-åringen seksuelt.

– Etterpå dro jeg hjem og så film og hørte på musikk. Jeg ble veldig trist og begynte å gråte på grunn av det jeg hadde gjort, forteller han.

18-åringen sier at han opplevde tiden før drapet som «stressende fordi det var så mange mennesker rundt ham».

FORSVARET: Tor Inge Borgersen (t.v.) og Aleksander Barkved Steinsvåg i Jæren tingrett.
FORSVARET: Tor Inge Borgersen (t.v.) og Aleksander Barkved Steinsvåg i Jæren tingrett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Slik var kvelden

Den kvelden drapet skjedde skulle Sunniva Ødegård egentlig vært hjemme klokken 23.00. Da hun ikke dukket opp til avtalt tid, gikk faren hennes ut for å lete. Han møtte på en politipatrulje, som var på Varhaug i forbindelse med et skadeverk mot en barnehage.

18-åringen er tiltalt for skadeverket, som skjedde noen timer forut for drapet.

– Jeg hadde vært med en kompis. På vei hjem knuste vinduet i barnehagen for å få et adrenalinrush. Da blir jeg redd, men det føles godt på samme tid, sier tiltalte.

Politiet har sikret flere overvåkningsbilder som viser hvordan tiltalte syklet rundt på Varhaug denne kvelden. Han hang også utenfor Mix-kiosken.

Samtidig var Ødegård hjemme hos kameraten sin. Det var faren som kjørte henne dit i 20-tiden. 13-åringen og kameraten gikk også ut en tur, blant annet for å gå på butikken. De stakk også innom skolen, der tiltalte hadde oppholdt seg samme kveld.

I løpet av kvelden tok Ødegård flere videosnutter av kameraten sin. Dette, sammenholdt med 13-åringens skritteller, gjør at politiet har god kontroll på hennes bevegelser den kvelden hun døde.

Klokken 21.04, snaut to timer før hun ble angrepet, tok Sunniva et bilde av seg selv. Dette var en selfie utenfor huset til kameraten hun besøkte.

Snakket i telefonen

Like etter klokken halv elleve om kvelden gikk Ødegård fra kameraten. På vei hjem ringte hun kjæresten sin. Samtalen varte i 13 minutter og ble avsluttet cirka 22.44. Like før samtalen ble brutt skal Ødegård ha sagt «shit».

Politiet mener at dette skjedde da hun ble angrepet.

Rettsmedisinerne slår fast at Ødegård ikke døde med en gang, men at det første slaget gjorde henne bevisstløs.

13-åringen ble deretter misbrukt seksuelt før hun ble flyttet fra gangstien der angrepet skjedde. Tiltalte dro deretter hjem.

Etter noen timer dro 18-åringen tilbake til åstedet. På dette tidspunktet var store letemannskaper i sving for å finne Ødegård. Tiltalte skal da ha helt bensin over avdøde og forsøkt å tenne på. 18-åringen sier at han fikk hjelp til dette, men det tror ikke politiet på.

Klokken 03.04 forlot gjerningsmannen åstedet for siste gang. Kort tid senere ble Ødegård funnet av en kvinne som var ute og lette.

Konfrontert av faren

Tiltalte forklarte seg også om morgenen etter drapet. Han husker at faren kom og vekket ham. Han fortalte at de hadde funnet en jente på Varhaug. Da gikk tiltalte ut og hentet de blodige klærne han hadde lagt fra seg.

Overfor faren sa 18-åringen at han hadde slåss med en kompis og at det var årsaken til de blodige klærne. Faren ringte den navngitte kameraten som nektet for å ha vært involvert i en slåsskamp med tiltalte.

Da fattet faren mistanke. Han konfronterte sønnen og spurte om han hadde noe med drapet å gjøre.

– Da ble jeg trist. Trist fordi jeg hadde drept henne, sa tiltalte i vitneboksen.

Deretter ble 18-åringen kjørt til politiet av onkelen sin. I avhøret ble 18-åringen først avhørt som vitne, men etter kort tid ble han siktet for drap.

Flyttet til psykiatrisk

Etter noen dager i varetekt i Stavanger ble han flyttet til ungdomsfengselet i Bergen.

Siden slutten av mars har 18-åringen vært innlagt på psykiatrisk avdeling på grunn av psykoser. Flere rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert tiltaltes mentale helse.

Påtalemyndigheten har imidlertid ikke åpnet for å overføre ham til tvungen psykiatrisk behandling. De har imidlertid tatt forbehold om å kreve forvaring for 18-åringen.

De sakkyndige skal vitne mot slutten av rettssaken. Det er ventet at deres forklaringer vil ha stor betydning for utfallet av saken.