Gjermund Eggen begravet: – Han var et av mine store ungdomsidoler

Skikongen Gjermund Eggen ble i dag begravet ved Engerdal kirke. Det kom så mye folk at samfunnshuset måtte tas i bruk. Der ble begravelsen videooverført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minnestunden ble innledet med sangen «Har en drøm», fremført av Jørn Hoel.

Prest Svein Olav Angard Hovde holdt minnetale over Gjermund Eggen.

– Alle ville ha en bit av Gjermund etter at han tok tre gull under VM i Holmenkollen i 1966. Og han var en av dem som personligheten overgikk prestasjonene - selv når de i seg selv var unike, sa presten.

Han avslører også hvordan Eggen traff sin kone, Anne.

– Etter VM i Oslo reiste langrennsgutta rundt i Norge på karusellrenn. Gjermund var med til Tromsø der de bodde på Grand Hotell. Utenfor hotellet skulle det tas bilde av langrennsløperne. «Jeg blir med på bilde bare hvis ho i resepsjonen blir med», krevde engerdølen som hadde fattet interesse for Anne. Anne ble ikke bare med på bildet, tre år senere giftet de seg i Engerdal, fortalte han.

Presten viste til at folks interesse for Eggen holdt seg i årtier etter at han ga seg som skiløper.

– Opp gjennom årene har Anne (kona) og Gjermund tatt imot over 70 000 besøkende og markedsført Engerdal på sin varme og levende måte. Hjemme hos seg har Anne og Gjermund tatt i mot busslaster med besøkende. Her har de fått se en gedigen premiesamling og blitt kjent med bygda til skikongen. Gjermund har vært guide og Anne har tatt imot hjemme med kaffe og kaker. Gjermund har delt av sin livserfaring og sine verdier, alltid med et glimt i øyet og en god replikk, sa presten.

– Både som medmenneske og skiløper fikk Gjermund stor respekt av sine konkurrenter. Gjermund var den eneste som gratulerte den russiske langrennsløperen Vedenin med 2. plass under VM i 1966. Den gangen pep publikum mot russeren på grunn av den politiske situasjonen, men Gjermund så større på det og viste fair play, sa Hovde.

– Og like viktig som heder og gull var vennskapet med skikameratene, understreket presten og viste til at Gjermund for få år side besøkte Vedenin i Russland.

– Spesielt viktig ble det nære vennskapet med Harald, Ole og Odd!

Kona Anne og barna Gard, Mette og Ann Kristin mintes også sin mann og far.

– Til sommeren skulle vi feiret gullbryllup. Slik blir det ikke. Men jeg har så mange gode minner å tenke tilbake på. De skal jeg bevare godt i hjertet mitt, sa kona Anne.

Engerdals ordfører Lars Erik Hyllvang satte ord på Eggens betydning for kommunen. I etterkant av VM-suksessen ble det blant annet etablert en skifabrikk i Engerdal.

Norges Skiforbund formidlet også en takk før Hanne Krogh fremførte «Jeg snører min sekk».

Gjermund Eggen tok tre gull under VM på hjemmebane i 1966. Ett av dem sammen med stafettlaget som også bestod av Harald Grønningen, Ole Ellefsæter og Odd Martinsen.

Denne kvartetten har holdt sammen og har møttes årlig. Martinsen og Ellefsæter vil begge være tilstede i begravelsen. Harald Grønningen døde i 2016.

– Gjermund var gjennomført ekte, han var hel ved. Gjermund sa ja til alle, og var en veldig ydmyk person. Han ville ikke være til bry for noen, sier ordfører Lars Erik Hyllvang til TV 2.

– Når en engerdøl er utabygds og forteller at en er fra Engerdal, så har alle hørt om Gjermund Eggen. Han er blitt et symbol for hele kommunen. Han gjorde Engerdal kjent. Gjermund var glad i hjembygden sin og vi var glade i han, fortsetter Hyllvang.

I 1990 ble det åpnet en egen utstilling om Eggen i kommunehuset Enger – en utstilling som står ennå. I 1995 fikk Eggen Engerdal kommunes kulturpris og i 2006 fikk han fikk sin egen statue. Den ble avduket under Engerdalsdagene av fylkesmann Sigbjørn Johnsen. Rundt 10 000 personer overvar avdukingen, forteller Hyllvang.

Idrettshistoriker og langrennsentusiast Thor Gotaas forteller at Eggen hadde en stjernestatus ingen langrennsløpere før eller seinere kan matche.

– Eggen slo gjennom i 1966 i det første direktesendte tv-mesterskapet i langrenn. Han hadde fin trikot og var en kjekk kar. Eggen vant tre VM-gull. Da hadde ikke Norge tatt VM-gull i langrenn siden 1939. Han var en folkehelt. Gutta vil være som ham, og damene likte ham, sier Gotaas til TV 2.

– Hvor stor var han sammenlignet med ski-idolene vi har i dag?

– Det er vanskelig å sammenligne ulike tider, men på den tiden var Gjermund Eggen den største langrennsstjernen vi hadde hatt. Han er kanskje den langrennsløperen det har vært mest trykk på gjennom tidene. Det var bare én tv-kanal. Han kom fra Storskogen og ble en folkehelt over natten. Når det kommer til stjernestatus er det nok ingen som har opplevd så mye som Eggen. Det var damer som overnattet på gården hans mens han gikk renn i Finland, og det kom fulle busslast om sommeren. Han var en stjerne som kanskje ingen har vært før eller seinere, sier Gotaas.

Alle de store skinavnene fra 1960- og 1970-tallet er på plass i kirken.

– Vi har holdt sammen i alle år. Jeg har aldri sett Gjermund sur. Han var en trivelig og bli kar, sier Bjørn Wirkola.

– Han var en døråpner. Det han gjorde i 1966 gjorde at vi skjønte at det gikk an å hamle opp med verdenseliten, sier Ole Ellefsæter.

– Det er en trist dag. Gjermund har betydd mye for mange av oss gamle skiløpere. Jeg så ham for første gang i desember 1963. Den første gangen jeg ble litt kjent med ham var i en kjeller under OL i 1968. Vi hadde vært på juniormesterskap og fikk tur til OL. Vi fikk møte Gjermund og de andre gutta. Da hadde han gått en dårlig tremil. Da sa han: «Tremila i Falun skal jeg vinne». Og det gjorde han, sier Oddvar Brå.

Også Arne Treholt er på plass for å ta farvel med Eggen.

– Han var et av mine store ungdomsidoler. Han var en legende vi alle så opp til og beundret. Jeg hadde gleden av å møte ham for første gang under VM på ski. Da var jeg journalist i Arbeiderbladet og jobbet som kveldsvikar. Jeg fikk ordre om å finne Gjermund. Det gjorde jeg. Jeg hadde en veldig hyggelig og fint intervju med ham. Siden har vi også hatt litt kontakt. Han besøkte meg nylig i Moskva. Vi arrangerte et møte med en av hans gamle konkurrenter, Vladislav Vedenin. Det var et utrolig flott møte i Tula, der Vedenin bor. De plantet vennskapets tre. Det var en forbrødring som var veldig fin å være vitne til, sier Treholt.