FLERE STATER: 16 stater i USA jobber nå med abortlovgivning som utfordrer lover på nasjonalt plan, skriver Washington Post.
FLERE STATER: 16 stater i USA jobber nå med abortlovgivning som utfordrer lover på nasjonalt plan, skriver Washington Post. Foto: Christopher Aluka Berry

Alabama godkjenner nær totalforbud mot abort

Den folkevalgte forsamlingen i delstaten Alabama i USA har godkjent en lov som i praksis forbyr abort, med ett unntak – hvis den gravide kvinnens liv er i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kontroversielle abortloven ble godkjent torsdag og skal videre til delstatens republikanske guvernør Kay Ivey for endelig godkjenning. Om den passerer, blir den USAs strengeste abortlov. Ivey har ikke luftet sin mening om loven ennå.

Republikanske Alabama stemte i siste runde med 25 stemmer mot 6 for lovforslaget der det gjøres straffbart å avslutte en graviditet uansett årsak og uansett tidspunkt, og strafferammen settes til 99 års fengsel til livstid. Det betyr altså at det ikke gjøres unntak om man er blitt gravid etter å ha blitt voldtatt, etter incest eller om man er under seksuell lavalder eller av andre årsaker er uforskyldt gravid. Det eneste unntaket der det åpnes for å kunne utføre en abort, er om den gravide kvinnens liv er i fare.

De folkevalgte avviste med 21 stemmer mot 11 et forslag som gjorde unntak for voldtekts- og incestofre.

Loven straffer ikke kvinnen som tar abort, kun personen som utfører aborten.

Lovteksten sammenligner å ta abort med noen av historiens største grusomheter begått av mennesker, inkludert holocaust.