PROTESTER: Det har vært store protester i Khartoum den siste tiden. Mandag ble fire demonstranter og en militæroffiser drept i demonstrasjonene.
PROTESTER: Det har vært store protester i Khartoum den siste tiden. Mandag ble fire demonstranter og en militæroffiser drept i demonstrasjonene. Foto: Mohamed El-shahed

Enighet om overgang til sivilt styre i Sudan

Protestbevegelsen og militærjuntaen i Sudan er enige om en overgangsperiode på tre år fra dagens makthavere til et sivilt styre og administrasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Protestbevegelsen i Sudan opplyste mandag at de har inngått en avtale med landets militærjunta om strukturen for et nytt sivilt styre, og tirsdag fortsatte forhandlingene om sammensetningen av dette styret og spesifikt hvor lang en overgangsperiode til sivilt styre skulle vare. Militæret ønsket en overgangsperiode på to år, mens protestbevegelsen ville ha fire år.

– Vi ble enige om en overgangsperiode på tre år, sa generalløytnant Yasser al-Atta, medlem av militærrådet som overtok makten i landet da protestbevegelsen 11. april fikk de innfridd kravet om president Omar al-Bashirs avgang.

Atta sa tirsdag kveld at avtalen om maktfordeling mellom partene, inkludert sammensetningen av den nye ledelsen i landet – et øverste råd – skal undertegnes sammen med protestbevegelsen i løpet av de neste 24 timene.

De første seks månedene av treårsperioden prioriteres fredsavtaler med opprørsgrupper i Sudans krigssoner.

I henhold til avtalen vil nasjonalforsamlingen i overgangsperioden bestå av 300 medlemmer, hvorav 67 prosent vil komme fra protestbevegelsen og mens resten skal representere andre politiske grupperinger.