PSYKOTISK: 18-åringen som er tiltalt for å ha drept Sunniva (13) har vært innlagt på psykiatrisk sykehus de siste par månedene. Likevel skal han forklare seg for retten når rettsaken begynner onsdag.
PSYKOTISK: 18-åringen som er tiltalt for å ha drept Sunniva (13) har vært innlagt på psykiatrisk sykehus de siste par månedene. Likevel skal han forklare seg for retten når rettsaken begynner onsdag.

Varhaug-drapet:

Tiltalte behandles for psykoser – skal likevel forklare seg

18-åringen som er tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i fjor er psykotisk. Likevel er han innstilt på å forklare seg for retten onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tiltalte 18-åringen skal de siste par månedene ha vært innlagt på et psykiatrisk sykehus, ifølge avisen.

Tidligere i år skal han ha blitt flyttet fra fengselet fordi fengselslegen og en psykolog konkluderte med med at han hadde gått inn i en psykose. Han mottar fortsatt behandling.

Hans forsvarer sier likevel at det ikke er aktuelt å be om utsettelse av saken.

– Min klient vet at rettssaken blir en tøff påkjenning, ikke minst når han selv skal forklare seg, men han ønsker å komme gjennom dette. Han bor fortsatt på sykehuset der han mottar medisinsk behandling for psykosen. Vi har også forberedt ham svært godt på det som venter ham under rettssaken, sier advokat Tor Inge Borgersen til Aftenbladet.

– Vurderes som tilregnelig

Onsdag begynner rettssaken mot 18-åringen i Jæren tingrett.

Spørsmålet om tilregnelighet vil bli sentral i forhandlingene. Det er utarbeidet i tre sakkyndige rapporter. Den første konkluderte med at gutten, som var 17 år da drapet skjedde, var tilregnelig.

Aftenbladet har fått innsyn i den siste av sakkyndige rapporten. Ifølge den skal den tiltalte ha befunnet seg i en rusutløst psykose da 13 år gamle Sunniva ble drept.

Rapporten konkluderer med at rusen var selvpåført, og 18-åringen kan derfor straffeforfølges.

Lette etter tilfeldig offer

Søndag 29. juli i fjor sommer var 13 år gamle Sunniva Ødegård på vei hjem etter å ha besøkt en kamerat i nabolaget på Varhaug i Rogaland.

Hun snakket i telefonen med kjæresten sin da hun plutselig skal ha utbrutt «shit!» før linja ble brutt. Det skjedde trolig da hun ble angrepet av en gutt, som selv var bosatt på Varhaug.

Ifølge personer med kjennskap til etterforskningen har ikke politiet funnet et motiv eller en foranledning til angrepet, som skjedde cirka klokken 22.45 om kvelden. Fredag meldte NRK at gjerningsmannen i politiavhør sa at han hadde bestemt seg for å ta livet av en tilfeldig person på grunn av sterk frustrasjon.

18-åringen har erkjent at han flere ganger slo Ødegård med en hammer. Hodeskadene var så omfattende at 13-åringen døde.

Ifølge tiltalen har han deretter misbrukt Ødegård seksuelt før han forsøkte å tenne på avdøde.

Hevdet han hadde hjelp

Et snaut døgn etter drapet, møtte han opp på politihuset i Lagårdsveien i Stavanger. Han skulle avgi forklaring som vitne, men i løpet av avhøret ble han pågrepet og siktet for drapet. Siden har han sittet varetektsfengslet.

I et avhør en drøy uke etter pågripelsen, fortalte 18-åringen at en navngitt person hjalp han med å flytte og skjende avdøde. Politiet mener 18-åringen snakker usant. De har derfor siktet han for å ha forsøkt å fabrikkere et bevis som kunne ført til at en uskyldig ble straffet.

Forsvarer Borgersen sier til TV 2 at tiltalte fastholder at han hadde en medhjelper.