Festglade mennesker i bunad under sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja.
Festglade mennesker i bunad under sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/ NTB scanpix

Ekspertene har talt – dette må du IKKE bruke til bunaden

Raske briller og overdreven sminke er noe ekspertene ikke ønsker å se i årets 17.mai-tog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets store festdag er her, og igjen skal vi ta fram noe av det fineste vi eier, nemlig bunaden.

Klesplaggets ulike snitt, farger, motiver og mønstre representerer både historie og lange tradisjoner.

Men med tiden endrer trendene seg, og sakte men sikkert blir nye elementer lagt til nasjonaldrakten, mens andre forsvinner.

Derfor er det heller ikke uvanlig å skimte både joggesko, solbriller og overdreven sminke i 17. mai-togene rundt omkring i det langstrakte land.

Men hvilke motetrender og praktiske løsninger er lov å kombinere med den hellige bunaden?

Unni Irmelin Kvam, kvinnen bak «Bunadspodden», mener det aller viktigste er å lære og kjenne sin egen bunad, og hvilke regler som gjelder for sin drakt.

Likevel har hun noen retningslinjer alle bunadseiere bør følge de få gangene i året den er på. Også TV 2 sin moteekspert, Marianne Jemtegård, har et par huskeregler til det norske folk.

Bunadsko eller joggesko?

Skotøyet er for de aller fleste det viktigste tilbehøret denne dagen. Selv om skoene nødvendigvis ikke er like synlige, skal føttene våre tåle flere kilometer med tråkking og intense sekkeløp.

Hvilke sko som er innafor på grunnlovsdagen, er Jemtegård og Kvam uenige om.

– VIS RESPEKT: TV 2s motekspert, Marianne Jemtegård, synes alle bunadseiere skal vise den respekten klesplagget fortjener. Foto: Privat
– VIS RESPEKT: TV 2s motekspert, Marianne Jemtegård, synes alle bunadseiere skal vise den respekten klesplagget fortjener. Foto: Privat

– Det viktigste er å ha det gøy i bunaden, så det bør være opp til hver enkelt hva som er godt i gå i. Et alternativ er å ha på bunadssko i noen timer, og bytte skotøy etter hvert som festen går sin gang. Behageligere sko kan selvsagt brukes under sekkeløpet eller potetløpet, sier Kvam til TV 2.

Her er derimot Jemtegård mye tydeligere i sin tale.

– Jeg synes ikke joggesko hører hjemme med bunaden, slik vi har sett flere tilfeller av de siste årene. Heller ikke sko fra Valentino er kult til bunaden. Skoene skal passe til folkedrakten, og de bør se mest mulig ut som bunadssko, sier moteeksperten.

Unngå «raske briller»

Flere steder i landet får strålende sol og sommertemperaturer på fredag. Det vil si at mange finner frem solbrillene denne dagen. Solbrillene stritter mot tradisjonene, men dette unntaket tillater ekspertene.

– Solbriller er helt i orden på 17. mai, men prøv å unngå sportsbriller og divabriller. Finn noe nøytralt, og unngå store logoer og masse ting på sidene, oppfordrer Kvam.

Det sier Jemtegård seg enig i.

– Jeg håper at det ikke blir en strøm av raske briller denne dagen. Men klassiske, svarte modeller som wayfarer og pilotbriller fungerer bra. Det er slitsomt å myse hele dagen, så det er praktisk med briller, men alt med måte, påpeker hun.

– Legg igjen Gucci-veska

Både Jemtegård og Kvam har forståelse for at særlig småbarnsforeldre er nødt til å ha med seg en del ting til en hver tid, og at ikke alt får plass i bunadsveska.

Likevel råder de til å bruke det nødvendige tilbehøret med måte.

– Bruk gjerne miljøvennlige tøynett under transporten. Det er ikke sånn at vi ikke kan ta i bruk moderne hjelpemidler i det hele tatt. Vi kjører jo ikke med hest og kjerre, selv om det en gang var tradisjon, sier Kvam.

– Et nett i en naturtro farge er det aller beste, tenker jeg. Dette er ikke nødvendigvis dagen du trenger å vise fram den nye Gucci-veska, eller stråveska du har kjøpt til sommerferien, legger Jemtegård til.

– Hold det naturlig!

Et annet element de to ekspertene er enige om er hvordan sminken skal være til bunaden. På festdager sminker man seg gjerne litt ekstra, men det anbefaler de å styre unna.

– HA DET GØY: Unni Irmelin Kvam, kvinnen bak «Bunadspodden» liker å følge bunadsreglene, men synes det aller viktigste er å ha det gøy i bunaden. Foto: Kjetil Husebø
– HA DET GØY: Unni Irmelin Kvam, kvinnen bak «Bunadspodden» liker å følge bunadsreglene, men synes det aller viktigste er å ha det gøy i bunaden. Foto: Kjetil Husebø

– Hold det enkelt og tenk praktisk. Du skal gå med sminken hele dagen, og det skal tåle et par årstider på noen timer. Bruk vannfast mascara og noe som gir deg glød i kinnene. Det er ikke mye pent med masse sminke på skjortekanten, sier Jemtegård.

– La bunaden skinne denne dagen, den er jo så flott. Ton ned sminken og hold det naturlig. Det kommer andre fester du kan bruke glitrende neglelakk i ulike farger, sier Kvam.

Moderne hårpynt

De siste årene har ulike pyntegjenstander til håret, som bunadshårbøyler og spenner, blitt svært populært. Feil mener noen, mens andre hyller moderniseringen.

– Det er ingen tvil om at disse er inspirert av tidligere hårpynt. Dette er en fin måte å være oppdatert på, samtidig som at du hedrer antrekket, sier Jemtegård.

Kvam forteller at det finnes masse tilbehør til håret til de ulike bunadene, og oppfordrer folk til å undersøke hvilke tradisjoner som gjelder for sin type bunad.

– Mange bunader har hodeplagg, og de bør vi bli flinkere til å bruke. Men det aller viktigste er at du føler deg fin. Gå for noe du kler, og ikke stress med den ene fletta, sier hun.

– Vis verdighet

Både Jemtegård og Kvam elsker bunaden, og alt som hører med.

– Bunaden er et plagg vi bruker sjeldent, og er et av de få antrekkene som fortsatt har en dresskode. En dag i året synes jeg vi kan holde oss til den, så kan vi ha det gøy med klær resten av året, sier hun og legger til:

– Dette er et kunstverk, og vi må gi det den respekten og verdigheten den fortjener.

Men til tross for deres regler og retningslinjer, påpeker de begge at et smil om munnen er det viktigste tilbehøret på nasjonaldagen.

– Ingen kan være sure i en bunad, sier Jemtegård.