RETTSSAKEN STARTER: Sunniva Ødegård ble drept, 13 år gammel. Onsdag begynner rettssaken mot en 18 år gammel mann.
RETTSSAKEN STARTER: Sunniva Ødegård ble drept, 13 år gammel. Onsdag begynner rettssaken mot en 18 år gammel mann. Foto: Carina Johansen

vet ikke når sunniva døde:

Gjerningsmannen dro tilbake til åstedet etter angrepet

Hva som skjedde i timene etter at Sunniva Ødegård (13) ble angrepet og påført livstruende skader vil være sentralt i rettssaken som begynner i Jæren tingrett onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktor åpner for å be om forvaring for 18-åringen, som står tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård på Varhaug om kvelden 29. juli i fjor. Gjerningsmannen, som var 17 år da drapet skjedde, har erkjent de faktiske forholdene.

Alt tyder på at Ødegård var et tilfeldig offer.

Dersom han skulle få en forvaringdom, er han den tredje personen i Norge som idømmes forvaring for lovbrudd begått før fylte 18 år.

– Det er forhold ved denne saken som gjør at vi mener det er aktuelt med forvaring, men terskelen for å be om dette er høy, sier aktor Nina Grande, som betegner saken som «svært alvorlig».

Forhold som kan aktualisere forvaring er handlingene som skjedde etter drapet.

Dro fra åstedet

Klokken 22.45 om kvelden var Sunniva på vei hjem da hun, ifølge tiltalen, ble angrepet og slått flere ganger med en hammer. Hun ble påført omfattende og livstruende hodeskader.

Påtalemyndigheten er imidlertid ikke sikre på når døden inntraff, bekrefter aktor Grande overfor TV 2.

Etter angrepet ble Ødegård misbrukt seksuelt. De rettsmedisinske rapportene har ikke kunnet fastslå om 13-åringen da var i live eller ikke. Derfor er det opp til retten å vurdere om han skal dømmes for å ha misbrukt henne seksuelt eller for å ha mishandlet en person som er død.

18-åringen er tiltalt for begge deler, men kan kun dømmes for ett av forholdene.

Etter angrepet og det påfølgende seksuelle misbruket, mener politiet at Sunniva ble flyttet. Deretter skal gjerningsmannen ha dratt fra stedet, ifølge aktor.

Kom tilbake

Samtidig hadde flere personer begynt å lete etter 13-åringen, som ikke kom hjem til avtalt tid.

Litt etter klokken halv tre om natten, snaut fire timer etter angrepet, mener politiet at gjerningsmannen vendte tilbake til åstedet. Ifølge tiltalen helte han bensin over Ødegård før han forsøkte å tenne på.

Kort tid senere, ved tre-tiden om natten, ble 13-åringen funnet. Personene som fant henne skal etter planen vitne i Jæren tingrett på mandag.

Tiltalte har sagt at han hadde en medhjelper da likskjendingen fant sted. Dette tror ikke politiet på, og de har siktet ham for uriktig anklage.

– Det er etterforsket om han handlet alene eller sammen med noen. Vi mener at vår etterforskning viser at den personen han snakker om ikke har noe med saken å gjøre, sier Grande.

Fedrene vitner

Når Jæren tingrett settes klokken ni onsdag morgen vil aktor først holde sitt innledningsforedrag, før det er duket for tiltaltes forklaring. Det er satt av to dager til denne.

Tiltaltes forsvarer, advokat Tor-Inge Borgersen, opplyser at klienten erkjenner å ha begått de faktiske forholdene, men han nekter straffskyld. Tiltalte mener han var psykotisk da drapet fant sted og at han derfor ikke skal straffes. De siste månedene har han vært innlagt, meldte Stavanger Aftenblad tirsdag. Han skal likevel forklare seg i retten.

Spørsmålet om tilregnelighet er ventet å bli sentralt i saken.

Det er satt av ni dager til hovedforhandlingen. På mandag skal tiltaltes far og onkel vitne i saken, i tillegg skal det spilles av tilrettelagte avhør av to venner av avdøde.

Neste tirsdag skal Sunniva Ødegårds far vitne. Mandag 3. juni blir trolig en viktig dag da de rettsoppnevnte sakkyndige skal vitne. Deres forklaringer vil trolig vektlegges tungt i spørsmålet om tiltalte skal idømmes forvaring, fengsel eller tvungen psykisk helsevern.