Moren tok bilder av skadene på jenta etter angrepet. Dette er tatt etter en uke Foto: privat
Moren tok bilder av skadene på jenta etter angrepet. Dette er tatt etter en uke Foto: privat

Politihund bet Elise (11) – mor krever avlivning

Etter at politihunden bet datteren til Guro Wardberg har hun ventet i fem måneder uten at politiet har tatt stilling til anmeldelsen og kravet om avlivning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like ved hjemmet i Åsmarka gikk en politihund plutselig til angrep på Elise Wardberg, som da var ti år gammel. Det skjedde da jenta var på vei hjem fra skolen med to venninner i desember i fjor.

Politihunden skal ha vært under opplæring da angrepet skjedde.

– Det var en skremmende og dramatisk opplevelse for datteren min og venninnene. Hun ble angrepet uten forvarsel og bitt til blods i låret, sier moren Guro Wardberg.

Politiet handler ikke

Moren til 11-åringen er sterkt kritisk til politiet. Foto: privat.
Moren til 11-åringen er sterkt kritisk til politiet. Foto: privat.

Fem måneder etter reagerer moren kraftig på at politiet ennå ikke har behandlet kravet om avliving.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Det virker som politiet forsøker å trøtte meg ut. Jeg synes det er respektløst å bruke så lang tid på en veldig alvorlig sak, sier moren til TV 2.

Hun mener også politiet har opptrådt lite omtenksomt etter den dramatiske hendelsen.

– Jeg synes det er ille at politiet ikke har tatt kontakt en eneste gang etter jul, for å høre hvordan det sto til med datteren min. Vi har forsøkt å få en dialog, men det har vært vanskelig. Hunden ble heller ikke omplassert før jeg hadde anmeldt saken 19. desember. Og dette ble ikke iverksatt før etter nyttår, sier Wardberg.

Moren forteller at politimannen som eier hunden tok en kort prat med datteren etter hendelsen. Etter at datteren hadde kommet hjem tok hun selv kontakt med politimannen. Men moren forteller at verken han eller politiet er enige i kravet om at hunden bør avlives, noe hun reagerer sterkt på.

Privat bilde tatt dagen angrepet fant sted.
Privat bilde tatt dagen angrepet fant sted.

Må avlives

Hun er selv er hundeeier og mener avliving er det eneste forsvarlige når en hund angriper barn på den måten.

– Det er ubegripelig at politiet kan mene at denne hunden skal kunne bli politihund etter det som skjedde. sier hun.

Moren har fått innsyn i saksdokumentene.

– Der står det at hunden ikke skal bite uten å få kommando om det. Det har den gjort og da blir det merkelig at de vil ha hunder som dokumentert handler på egenhånd, sier hun.

Hamar Arbeiderblad har snakket med politimannen som ikke ønsker å kommentere saken.

– Jeg har ikke tenkt på bøter eller erstatning. Hunden har gjort vesentlig skade og jeg frykter den er ustabil. Da er det fare for at den biter igjen. Derfor krever jeg den avlivet etter hundeloven, sier moren.

Schæferen er omplassert og politimesteren i Hamar har sendt morens anmeldelse til Trøndelag politidistrikt for behandling.

Bildet viser tydelige bittskader
Bildet viser tydelige bittskader

– Det er uhørt at det har tatt så lang tid. Nylig fikk jeg fått beskjed om at det vil ta ytterligere en måned. Og det tiltross for at det er opplyst at saken skal ha høy prioritet.

– Da vil behandlingstiden nærme seg et halvt år. Min opplevelse er at politiet har dysset ned saken for å verne om sine egne. Loven skal være lik for alle. Når slike ting skjer må vi være bevisst på ansvaret vårt som hundeeiere. Det må gjelde enten man har en sivil hund eller en tjenestehund, sier moren.

Politiet beklager

Hun forteller at hun i mars ble oppringt av politiet for å bli varslet om at hunden skulle tilbake til politimannen, som bor i nabolaget, i fem dager fordi hundepasseren skulle bort.

Tydelige merker noen dager senere.
Tydelige merker noen dager senere.

– Dette vakte sterke reaksjoner hos min datter og da ble det ikke noe av, sier moren.

Schæferen var under opplæring for å bli patruljehund.

– Politiet beklager angrepet på det sterkeste og vi har gjort det vi kan for å følge opp partene. Vi har forsøkt å legge oss flate overfor familien og er veldig lei oss for at en av våre hunder har bitt et barn, sier seksjonsleder Knut Erik Amundsen ved Innlandet Politidistrikt til Hamar Arbeiderblad.

Han opplyser at politiet mener det er snakk om en god hund som har vært involvert i en uheldig episode. Og at hunden er sjekket mentalt uten at det er funnet noe negativt.

– Vi håper hunden kan brukes i fremtiden. Men vi har tatt en beslutning om at den ikke skal tilbake til Åsmarka, sier Amundsen til Hamar Arbeiderblad.

Frykter nye angrep

Moren er glad for at det nå er besluttet at hunden ikke skal tilbake til nabolaget.

– Det er er jo bra. Men jeg mener den bør avlives. Og jeg stiller meg kritisk til at den skal bo i et boligfelt med mange barn. Datteren min sier hun ikke vil at andre skal bli bitt. Og det er det vi frykter, sier moren.

– Hvordan har det gått med Elise?

– Det har gått bra med henne og hun er vant til hunder. Men hun har blitt skeptisk for schæfere og store hunder.

Det har ikke lykkes TV 2 å få en kommentar fra Erik Amundsen i Hamar-politiet.

Trøndelag Politidistrikt ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.