BUNAD: Tirsdag har SV-politiker Sheida Sangtarash på seg bunad for første gang, for å støtte bunadsgeriljaen.
BUNAD: Tirsdag har SV-politiker Sheida Sangtarash på seg bunad for første gang, for å støtte bunadsgeriljaen. Foto: TV 2/Vilde Brandtzæg Clausen

Bruker bunad for første gang for å støtte bunadsgeriljaen

SV-politiker Sheida Sangtarash tar tirsdag på seg bunad for første gang for å støtte bunadgeriljaens kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

70.000 personer har meldt seg inn i «Bunadsgeriljaen», som har hatt sitt utgangspunkt i Kristiansund.

Tirsdag stiller bunadsgeriljaen igjen utenfor Stortinget, for å demonstrere mot nedleggelsen av fødeavdelingen på Kristiansund sykehus.

Aksjonen markerer også støtte til opposisjonsforslaget fra Sp, i tillegg til SVs representantforslag som fremlegges tirsdag.

– Det er blant annet den økonomiske modellen jeg er så uenig i. Vi ser at når vi sparer penger på drift, så går det utvilsomt utover pasientene, sier Sheida Sangtarash (SV) til TV 2, som tirsdag har på seg bunad for første gang.

Aldri brukt bunad

Sangtarash kom til Norge som 16-åring. Det skulle en handlekraftig gjeng Møre og Romsdalinger til før hun forstod tilhørigheten som ligger i en bunad.

– Jeg flyktet til Norge til fots med min mor, og har alltid følt at det er noe jeg savner.

– Etter å ha sett hele prosessen rundt fødsler, kvinners krav til trygge fødetilbud og hvordan kvinner fra ulike deler av landet har tatt på seg sine bunader, har jeg både blitt vekket og forstått tilhørigheten som ligger i en bunad, forteller Sangtaresh.

Representantforslag

Bunadgeriljaens markering tirsdag omfatter ikke bare vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, men også nedleggelsen av distriktspsykiatrisk senter på Sjøholt og Aure rehabiliteringssenter.

BUNADSGERILJAEN: 29. april stilte bunadsgeriljaen opp utenfor stortinget. Tirsdag 14. mai er det ventet at 1.500 personer deltar i markeringen.
BUNADSGERILJAEN: 29. april stilte bunadsgeriljaen opp utenfor stortinget. Tirsdag 14. mai er det ventet at 1.500 personer deltar i markeringen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

– Akkurat denne kampen med bunad, det syns jeg er en kamp for kvinner og fødetilbudet. Men det er klart at lokale sykehus handler om noe av det viktigste folk har, nemlig liv og helse, sier Sangtaresh.

Derfor legger SV fram et representforslag tirsdag. Der ber de blant annet regjeringen sette ned et utvalg for å utarbeide en offentlig utredning som ser på helheten i fødetilbudet, inkludert sikring av følgetjenester og en full gjennomgang av bemanningssituasjonen ved landets fødesteder.

– Vært viktig hele tiden

I tillegg til Sosialistisk Venstreparti har også Senterpartiet gått åpent ut og støttet bunadgeriljaens kamp. I Stortingets muntlige spørretime 8. mai stilte Sp-leder Trygve Vedum opp i bunad, noe som førte til mye kritikk.

Noe av bakgrunnen til kritikken er at seks fødeavdelinger ble lagt ned da Sp sist var i regjering.

– Hvorfor er denne kampen så viktig nå, med tanke på at fødeavdelinger har blitt lagt ned tidligere?

– Jeg tror det har vært viktig hele tiden, men nå ser vi resultatene av de fødeavdelingene som ble lagt ned sist. Nå føler jeg kvinner virkelig føler at nok er nok, og at vi må bevare de korte avstandene, sier Sangtaresh, og legger til:

– Jeg har selv født et barn, og for å si det direkte: det er jævlig vondt å føde. Du vil ikke føde på vei til sykehuset.

Håper på flertall

Bunadsgeriljaen kjemper for at lokale fødetilbud i distriktene ikke skal legges ned, med utgangspunkt i fødetilbud på Helgeland i Nordland og og i Møre og Romsdal.

– Nå har det spredd seg til hele landet, så dette gjelder flere fødeavdelinger som er nedleggingstruet. Jeg har forsøkt å skaffe flertall for saken, og min konklusjon er at det kan være mulig å få et historisk flertall i dag, sier en av initiativtakerne bak bunadsgeriljaen til TV 2 Nyhetene, Anja Cecilie Solvik.

I kjølvannet av at totalt 14 fødeavdelinger og fødestuer er nedlagt siden 1999, har det blitt forsket på konsekvensene av det manglende lokaltilbudet.

En av dem er fødselslege Hilde Engjom ved Haukeland universitetssykehus. Hun fant en klar sammenheng mellom reisevei og komplikasjoner, skriver Forskning.no.

Engjom fant hun blant annet opptil en doblet risiko for livstruende komplikasjoner for fødende med mer enn én times reisevei til fødeinstitusjon.