POPULÆRT: Skytespillet Fortnite er svært populært blant barn og unge.
POPULÆRT: Skytespillet Fortnite er svært populært blant barn og unge. Foto: Junge, Heiko

Politiet med sterk Fortnite-advarsel

Politiets nettpatrulje advarer foreldre etter at barn tar kontakt med fremmede på nett for å kjøpe kostymer til spillkarakterer på skytespillet Fortnite.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i et Facebook-innlegg politiet nå kommer med advarselen.

Fortnite er i utgangspunktet gratis, men brukerne har muligheten til å kjøpe «skins», eller kostymer, til spillkarakterene.

Kreative barn

Ifølge politiet gir ikke disse kostymene spillerne noen fordel, men det gir barna mulighet til å lage sitt eget uttrykk.

«Politiet opplever at barn tar kontakt med fremmede på tjenester som finn.no som selger Samsung Galaxy S10. Samsung og Fortnite har laget et samarbeid, der eiere av telefonen kan få et unikt kostyme ved å registrere telefonens IMEI-nummer», skriver de i innlegget.

Kostymene har blitt så populære blant barn, at noen har vært kreative i fremgangsmåten for å skaffe det.

Enkelte tar nå kontakt med fremmede på nettet for å spørre selgere om de kan få IMEI-numrene deres.

Bekymret

Politioverbetjent og fagansvarlig for Nettpatruljen i Oslo politidistrikt, Anne Katrin Storsveen, sier til TV 2 at de er opptatt av å være føre var, og at de derfor velger å gå ut med denne beskjeden før det eventuelt skjer en handling som ikke er grei.

– Det vi er bekymret over er at når barn tar kontakt med fremmede på nett, så vet de ikke hvem de kan møte på. Det er viktig å være bevisst på hvem man snakker med, sier Storsveen.

Hun påpeker at det ikke er ulovlig at barn tar kontakt med selgere på Finn, men at det er viktig at foreldre er klar over hva barna holder på med.

– Av erfaring fra andre saker, hvor barn blir tatt kontakt med på nett, har vi sett at det lett kan utvikle seg til at barn presses til å gjøre ting de ikke ønsker, sier politioverbetjenten.

Status

Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, sier til TV 2 at de har sett hvor mye status det gir barn å ha eksklusivt utstyr på spill som Fortnite, og de er bekymret for at barn er villige til å gå langt for å skaffe seg dette.

– Det kan starte som en uskyldig greie, men enkelte kan være veldig utspekulert og utnytter barns naivitet og jakt etter fordeler i spill, sier Tønnesen.

– Frykten er at barn blir manipulert til å sende nakenbilder for å få tak i disse fordelene, sier hun videre.

Barnevakten sier de ikke er overrasket over at dette skjer, og oppfordrer derfor foreldre til å snakke med barna og å lære de å være kritiske til fremmede på nett og i spill.

– Vi må være voksne som viser interesse og som samtaler med barna både om gleder og utfordringer på nett, og som hjelper de til trygg nettaktivitet. Barn må tørre å snakke med voksne også om de vanskelige tingene. Det er viktig at barna skjønner at ikke alt er greit, og at det finnes skurker og banditter på nettet, sier Tønnesen.