Potetsalater til vår- og sommermaten
Wenche viser hvordan du kan lage tre gode potetsalatene selv.
Potetsalat blir ekstra god om den lages med lune, nykokte poteter. Gjerne norske om det er i handelen.
Poteter kokes møre i lettsaltet vann (bruk en spiss kniv for å sjekke). Hell av kokevannet og damp potetene tørre.
Server til grillet kjøtt, fisk eller spekemat.
Alle oppskrifter er beregnet til 4-5 personer.
Potetsalat med reddiker, sukkererter og oljedressing
- 8-10 mellomstore poteter
- 8-10 sukkererter
- 1-2 vårløk eller gressløk
- 5-6 reddiker
- 1/2 dl olivenolje
- 3 ss sitronsaft
- salt og pepper
- 2-3 ss kapers (kan sløyfes)
Kok poteter, som beskrevet over. Legg sukkererter i kokende lettsaltet vann, kok opp og la koke 1 min, hell over i dørslag og skyll i iskaldt vann, for å få «sprøe» sukkererter og med en frisk grønn farge.
Bland sammen sitronsaft, olivenolje, finhakket gressløk, salt og pepper.
Del de kokte lune potetene i skiver eller terninger, strimle/del opp sukkererter, finsnitt vårløk og/eller gressløk og reddiker i båter. Bland grønnsakene med kapers og vend inn dressingen.
Kremet potetsalat med epler
- 8-10 mellomstore poteter
- 1-2 epler
- 3 vårløk og/eller gressløk
- 2 ½ dl rømme eller kesam/matyoghurt
- 2 ss majones
- 2 ss sennep eller ravigottesaus
- saft av ½ sitron
- 1-2 ts sukker
- salt og pepper
Kok poteter, som beskrevet øverst i artikkelen. Del lune poteter og epler i terninger og finsnittet vårløk/gressløk. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper. Vend inn poteter, epler, vårløk og gressløk.
Grønn potetsalat
Nykokte poteter, lettkokte små brokkoli-buketter, lettkokte sukkererter, finsnittet gressløk og frisk ruccolasalat anrettes på et serveringsfat.
Rør sammen dressing av:
- 1 ss flytende honning
- 1 ss dijonsennep
- saft av ½ sitron
- ca 1 ½ dl olivenolje
- salt og pepper
Fordel dressingen over salaten. Dryss gjerne hakkede nøtter eller pinjekjerner og revet hvit smakfull ost over salaten ved servering.