Redaktør kraftig ut mot «nyåndelig roadshow»

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk synes det er pinlig at St. Petri kirke i Stavanger åpner dørene for Märtha Louise og hennes sjaman-kjæreste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag legger Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett ut på en miniturné i Norge. Under tittelen «The Princess and the Shaman» inviterer paret til en reise i livets mysterier, ifølge omtalen av arrangementet.

En av forestillingene finner sted i St. Petri kirke i Stavanger. Det reagerer Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sterkt på.

– Jeg synes ikke at kirken er noe sted å ta imot dette nyåndelige roadshowet som prinsessen skal legge ut på sammen med denne sjamanen, sier Selbekk, og fortsetter:

– Jeg synes det er litt pinlig, egentlig, at Den norske kirke lar seg blende av den kongelige auraen som omgir prinsesse Märtha Louise og lar seg lede inn i dette.

– Handler om å lytte

Mandag møtte han dialogprest Silje Trym Mathiassen i Stavanger til debatt i Nyhetskanalen. Mathiassen skal innlede før foredraget og har ingen problemer med å forsvare beslutningen om å åpne dørene for Märtha Louise og sjamanen.

– Vi har flere slike religionsdialogiske temakvelder i denne kirken med mennesker fra ulike religioner og livssyn. Da lurer jeg på hvorfor det er så sterk reaksjon når det handler om å invitere til å snakke om nyåndelighet. Vi har hatt samtaler med imamer, med mennesker fra Humanetisk forbund, med representanter fra alternativmesse. Dette handler om å åpne opp og lytte til hva det vil si å være kirke i en flerkulturell kontekst, forklarer presten.

KRITISK: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Totalt useriøst

Selbekk viser til Shaman Dureks uttalelse om at han kan snu atomer og reversere aldring, noe han kaller «totalt useriøst».

– Jeg skjønner ikke hva det har i kirken å gjøre. Jeg synes det er litt synd at dette samarbeidet er med på å dra ned to institusjoner som jeg er veldig glad i, både det norske kongehuset og Den norske kirke, sier Dagen-redaktøren.

Selbekk er også kritisk til at billettene til arrangementet i kirken koster 595 kroner og mener kirken har latt seg friste av Märthas kongelige forbindelse.

Motvekt

Silje Trym Mathiassen avviser påstandene fullstendig.

Hun sier at de tidligere har prøvd å få sjamaner til å stille opp på slike arrangementer, men at de har takket nei. Videre påpeker hun at kirken ikke er arrangør for foredraget og at det derfor ikke er de som bestemmer hvor mye billettene koster.

– Ved å ha dette arrangementet i en kirke har vi en mulighet til faktisk å være en motvekt, til å komme med kritiske spørsmål. Dersom vi hadde lukket dørene slik Selbekk foreslår og bare avvise det, så hadde vi ikke hatt mulighet til å komme med kritiske spørsmål og til å vise hva kirken mener i de samme spørsmålene, sier Mathiassen.

Prinsesse Märtha Louise ønsker ikke å kommentere kritiske røster på det nåværende tidspunkt. Det opplyser hennes manager til TV 2.