– Alle er redde

SAUDI-ARABIA (TV 2): Krigen i Jemen har herjet i over fire år, og en fersk FN-støttet rapport viser at dødstallene trolig er langt høyere enn tidligere antatt. Men også på saudisk side av grensen går liv tapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Se her, dette er skader fra rakettene. Og her borte også, sier Mohammed Salem og Mohammed Amin.

De bor i Jizan-regionen helt sør i Saudi-Arabia. Området rett over grensen til Jemen kontrolleres av de såkalte houthi-opprørerne. Derfra, strategisk plassert i fjellene som ruver over grenseområdet, angriper de Saudi-Arabia hyppig, ifølge den saudiske hæren.

De to kameratene Salem og Amin har vist oss inn i huset. Skadene på bygningen er tydelige. De forteller at de ikke var hjemme den kvelden angrepet kom, men det var deres beste venn.

– Vennen min ble kastet mot veggen her og døde, sier Salem, og beskriver hvordan han fant kameraten med grufulle skader.

– Alt her ble ødelagt av raketten, sier Salem, og slår ut med armene.

– Vet ikke om jeg vil våkne igjen

De er fattige fremmedarbeidere, og flyttet hit i håp om å få nok jobb til å forsørge storfamiliene hjemme i Pakistan. Nå når kameraten døde, sparer de enda mer for å kunne sende hjem til hans familie også.

– Vi prøver å spleise på å forsørge dem. Det er ikke lett, men det er vår plikt, forteller de, og viser oss rundt i verkstedet der reparerer kjøleskap og aircondition-anlegg. Et par madrasser i hjørnet fungerer som soverom.

Samtidig høres raketter og kamper i det fjerne. Både houthiene og den saudiske hæren hevder de har overtaket i grenseområdet. Tilbake står de sivile som de største ofrene.

– Jeg er redd hele tiden, 24 timer i døgnet. Når jeg sovner om kvelden, er jeg redd jeg ikke vil våkne om morgenen, sier Salem.

Innbyggerne har flyktet

TV 2 må reise sammen med den saudiske hæren i dette området på grunn av faren for angrep. Vi blir fraktet rundt i en kolonne av pansrede kjøretøy, mens brigadegeneral Mohammed K. Abodia viser ødeleggelsene.

Jizan-regionen, Saudi-Arabia: Brigadegeneral Mohammed K. Abodia viser restene av en rakett som slo ned på en vei i grenseområdet. Raketten borret seg langt ned i asfalten. Foto: Ole Enes Ebbesen
Jizan-regionen, Saudi-Arabia: Brigadegeneral Mohammed K. Abodia viser restene av en rakett som slo ned på en vei i grenseområdet. Raketten borret seg langt ned i asfalten. Foto: Ole Enes Ebbesen

– Dette pleide å være en folkerik park, sier han og slår ut med armene i et svært lekeanlegg.

– Men så sendte houthiene flere raketter inn over området. Bare se her, fortsetter Abodia og peker på en bygning som pleide å huse toaletter og stellerom for de minste. Bygningen er pepret med hull fra fragmenter.

– Folk ble skadet her mens de var ute og hygget seg. Houthiene angriper sivilbefolkningen hele tiden, sier brigadegeneralen.

Hele området er folketomt, Abodia sier de aller fleste har blitt evakuert på grunn av faren for angrep.

– Houthiene bruker geriljametoder, de bryr seg ikke om de store lidelsene de påfører sivile, sier Abodia.

Ifølge hæren er minst 86 sivile drept i Saudi-Arabia på grunn av krigen i Jemen. Over 450 er skadet.

Tilstanden forverres i Jemen

Men tapstallene er mange ganger høyere over grensen til Jemen. Det er gått over fire år siden den saudi-ledede koalisjonen gikk inn i krigen i Jemen. Koalisjonen har gjennomført hyppige angrep mot houthi-opprørerne, som fremdeles kontrollerer store deler av landet.

En fersk rapport som FN har bestilt, er alarmerende: Langt flere liv enn tidligere antatt har mest trolig gått tapt i krigen.

Situasjonen på bakken i Jemen er ekstremt uoversiktlig, og trolig får vi aldri vite det nøyaktige omfanget av denne katastrofen. Men denne rapporten tar for seg materialet som er tilgjengelig, den er utført av forskere ved blant annet universitetet i Denver i USA, og er publisert av FNs sitt utviklingsprogram.

Lenge har det rapporterte dødstallet i Jemen vært rundt 10.000, men rapporten mener det trolig er snakk om rundt 70.000 drepte. I tillegg krever lidelsene i kjølvannet av kampene minst like mange liv.

Rapporten beskriver en dyster virkelighet som følge av krigen. Sult, fattigdom og vold har kostet rundt 140.000 barn livet siden 2015. Over hele landet er underernæring et stort problem, det samme er tilgangen til rent vann og grunnleggende helsetjenester.

En framtidsprognose i rapporten viser at dersom krigen fortsetter i fire år til vil den ha kostet nesten en halv million menneskeliv, flesteparten til sykdom og sult.

Kritikk fra FN

FN har gjentatte ganger kritisert den saudi-ledede koalisjonen for brutal krigføring i Jemen. Den kritikken kjenner ikke Saudi-Arabia seg igjen i.

– Vi bruker standard prosedyrer i vår krigføring, og aksepterer ikke tap av sivile liv, sier talsmann for koalisjonen, oberst Turki Al Maliki i et intervju med TV 2.

– Men koalisjonen har bombet mange sivile mål, som for eksempel en skolebuss, begravelser, bryllup og markeder. Hvorfor alle disse sivile målene?

– Vi har ingen strategi for å gå etter sivile mål. Koalisjonen følger internasjonale prosedyrer. Og dette er ikke vår krig, vi er kun ute etter å beskytte Jemens befolkning og ødelegge houthienes militære slagkraft. Men det fins ingen krig uten tap av liv, fastholder Al Maliki.

– Men FN har slått fast at det store flertallet av sivile tap i denne krigen nettopp skyldes angrep fra koalisjonen, hvorfor er det slik?

– Vi er ikke enige med FN i alle tallene de oppgir. Men igjen, det er ingen krig uten tap av liv, men dersom vi gjør noen feil tar vi ansvar for feilene og lærer av dem.

Avviser blokaden

Al Maliki avviser også at koalisjonen blokerer importen av varer til Jemen. Allerede før krigen var det lutfattige landet avhengig av import, opp mot 90 prosent av nødvendige varer kom utenfra. Men blokaden har gjort importen ekstremt vanskelig, noe FN og andre hjelpeorganisasjoner gjentatte ganger har kritisert koalisjonen for.

– Vi har ingen blokade mot Jemen, alle rapportene om det er grunnløse. Det eneste vi gjør er å forsikre oss om at ingen skip frakter våpen til houthiene. Alle skip som frakter sivile varer får tillatelse til å passere i løpet av kort tid, og dette koordinerer vi med FN.

– Men dette stemmer ikke overens med det FN selv har sagt. Både de og andre hjelpeorganisasjoner har gjentatte ganger slått fatt at blokaden kveler livsviktig import til landet?

– Vel, la oss heller se på hvordan houthiene opererer. De forstyrrer skipshandelen. Houthiene holder igjen skip og skattlegger dem ekstra.

FN-etterforskere sier alle parter i krigen, inkludert koalisjonen, kan ha begått krigsforbrytelser. Hvorfor en så brutal krigføring?

– Det finnes ikke noe grunnlag for å påstå at koalisjonen har begått krigsforbrytelser, hevder Al Maliki, og legger igjen all skyld på houthiene.

Opprørsmilitsen på sin side legger skylden for den brutale krigen på koalisjonsstyrkene.

Lenket til rullestol

I en annen landsby i grenseområdet møter vi Ibrahim M. Majarshy. Lenket til rullestolen møter han oss ved moskeen der han ble skadet. Deler av bygget ligger fremdeles i ruiner.

Jizan-regionen, Saudi-Arabia: Ibrahim M. Majarshy ble lam etter et angrep rettet mot moskeen i bakgrunnen. Foto: Sonja Skeistrand Sunde
Jizan-regionen, Saudi-Arabia: Ibrahim M. Majarshy ble lam etter et angrep rettet mot moskeen i bakgrunnen. Foto: Sonja Skeistrand Sunde

– En rakett slo ned akkurat i det jeg kom ut av moskeen. Jeg ble skadet i ryggmargen og hodeskallen. Hele kroppen er full av fragmenter, sier Majarshy, og viser oss arrene. Han forteller at han har store smerter hele tiden, og at han trenger hjelp til absolutt alt i hverdagen.

– Hva har vi gjort for å bli rammet på denne måten? Vi er uskyldige sivile, fortsetter mannen. Vennen hans kommer forbi, også han ble skadet i rakettangrepet. Sammen diskuterer de hva som bør gjøres:

– Verdenssamfunnet bør gripe inn mot houthiene, er konklusjonen deres.

– Det er ikke trygt her, det kan komme nye angrep når som helst, avslutter Majarshy.

Noen timer etter vi forlater grenseområdet kommer et nytt angrep som skader seks sivile saudiere, ifølge hæren.