Advarer mot ny tyveritrend

Antall barnevogner som stjeles har økt drastisk de siste årene, ifølge Tryg Forsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Tryg Forsikring ble det i 2018 meldt inn nærmere 100 tyverier av barnevogner.

Det er rekordtall, ifølge dem selv, som kan fortelle at det var kun noen få slike saker i året rundt årtusenskiftet.

– Det er liten tvil om at dyre barnevogner parkert utenfor kafeer er fristende for tyver som ser på dette som lett omsettelige verdier. De dyreste barnevognene koster gjerne opptil 20.000 kroner og de færreste har noen form for lås når de parkerer den, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, til TV 2.

Stjeles på lyse dagen

Han forteller at nybakte foreldre gjerne går for store og dyre barnevogner når de kjøper vogn for den kalde årstiden. Barnevognene er som regel tomme for verdisaker da de blir stjålet.

ØKNING: Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, forteller at de opplever en stor økning av tyverier av barnevogner. Foto: Tryg Forsikring
ØKNING: Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, forteller at de opplever en stor økning av tyverier av barnevogner. Foto: Tryg Forsikring

– Vi registrerer at barnevogner stjeles på høylys dag, gjerne utenfor en kafe med mange andre barnevogner parkert. I tillegg blir mange barnevogner stjålet fra trappeoppganger eller bakgårder hvor de gjerne står parkert ulåst til tross for at mange andre beboere og gjester har tilgang. Frekke tyver stjeler også barnevogner som står oppstilt utenfor eneboliger, sier han.

Setnes tror økningen av disse type tyverier skyldes at de er lett å stjele og lett å selge.

– Norge er et attraktivt land for organiserte kriminelle som gjennomfører regelrette tyveriraid og ikke sjelden forsvinner tyvegodset ut av landet. Stjålne barnevogner i høy prisklasse kan fort ende opp i utlandet hvor de omsettes for relativt høye summer, sier han.

Vær obs på 17. mai

Setnes forteller at den nye tyveritrenden er et storbyfenomen, og at ofte skjer der folk samles. Derfor ber han publikum om å være ekstra varsomme nå som årets store festdag nærmer seg med stormskritt.

– Slike tyverier vil skje på 17. mai. Det er en dag vi ser en opphopning av den type tyverier. Det er kaos, man tar med seg vognen ut og det er mye som skjer. Plutselig er vognen borte, og da er det høyst sannsynlig at den er blitt stjålet.

For å forhindre disse tyveriene, alle dager i året, anbefaler Setnes forbrukerne om å låse barnevognene med en sykkellås.

– Tenk at barnevogna er en sykkel, og sikre barnevogna slik du ville sikret sykkelen din. Får du låst ett eller to hjul, så gjør du det langt vanskeligere for tyvene å ta med seg vogna, forteller Setnes.

Kjenner seg ikke igjen

TV 2 har også vært i kontakt med forsikringsselskapet If og Gjensidige. De kjenner seg ikke igjen i tallene til konkurrenten.

– Dette er veldig høye tall. Når vi sjekker vår egen tyveristatistikk, så ser vi at vi har kanskje 20-30 saker i året. Det er veldig sjeldent at tyveri skjer utenfor en kafe eller hos venner eller lignende, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz, til TV 2.

Clementz påpeker at det er ingen grunn til å være urolig.

– VELDIG SJELDENT: Informasjonssjef i If, Sigmund Clementz, forteller at de behandler 20-30 slike saker i året, og at disse tyveriene forekommer veldig sjeldent. Foto: Malin Saue Johansen TV 2
– VELDIG SJELDENT: Informasjonssjef i If, Sigmund Clementz, forteller at de behandler 20-30 slike saker i året, og at disse tyveriene forekommer veldig sjeldent. Foto: Malin Saue Johansen TV 2

– Det viktigste er at man har det hyggelig sammen, og at man koser seg med barna. Så kan man kanskje kaste et lite blikk bort på barnevogna av og til, men som regel går dette veldig, veldig bra.

Informasjonssjefen ser heller ingen grunn til å låse vogna for å forebygge tyveriene.

– Det er rett og slett fordi barnevogntyverier skjer så sjeldent. Det er heller ikke noe krav om å låse barnevogna, i motsetning til for eksempel sykkel. Og det sier litt om risikoen også, at den er veldig lav her i Norge, sier han.

Tryg forteller til TV 2 at de tror det er tilfeldig at Tryg ulike tall fra konkurrentene.

– Vi har gått gjennom våre tall og vi ser at denne trenden er der, og at vi har det antallet tyverier som vi har. Jeg kan ikke si hvordan de registrerer sine tall, men vi teller opp skademeldingene fra våre kunder, og det er dette de viser, sier han.