FREMTIDENS KIRKEGÅRD: Det Washington-baserte firmaet «Recompose» er ivrige støttespillere for et nytt forslag om en mer miljøvennlig begravelse.
FREMTIDENS KIRKEGÅRD: Det Washington-baserte firmaet «Recompose» er ivrige støttespillere for et nytt forslag om en mer miljøvennlig begravelse. Foto: AP / Stella Pictures

Nå kan du også dø miljøvennlig

Hvis du ikke vil begraves eller kremeres, finnes det nå flere alternativer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i mai ble det kjent at den tidligere «Beverly Hills»- stjernen Luke Perry ble begravet i en soppdrakt.

Datteren Sophie Perry (18) røpet av farens siste ønske var å bli begravet på en øko-vennlig måte.

Menneskelig kompost

Hvis man går i Perry sine fotspor, blir man ikke puttet i en kiste, men man blir begravet rett i jorden.

Nå har delstaten Washington også åpnet for en mer øko-vennlig måte å bli begravet på, nemlig menneskelig-kompost.

Delstaten sitt nye lovforslag, blir kalt for «natural organic reduction».

Guvernøren må godkjenne

Hvis lovforslaget blir godkjent av den sittende guvernøren, Jay Inslee, blir Washington den første delstaten i USA, med et slikt alternativ.

Etter 1. mai 2020 kan mennesker i delstaten velge mellom tre alternativer: bli begravd, kremert eller bli menneskelig kompost, som da innebærer at kroppen blir til jord innen fire til syv uker.

Alternativet er også mer miljøvennlig, ettersom karbonfotavtrykket er mindre enn de to overnevnte måtene. Menneskelig kompost skal etterlate kun en åttendedel av energien enn andre tradisjonelle måter.

Hvorfor er det mer miljøvennlig?

En av støttespillerne for lovforslaget er amerikanske Katrina Spade, grunnleggeren av bedriften «Recompose», et firma som har spesialisert seg på menneskelig kompost og nedbryting til jord.

«Kremering inkluderer fossilt brennstoff og utslipp av karbon i atmosfæren, med tradisjonell begravelse er utslippet enda større på grunn av at kisten skal lages, sendes og det krever vedlikehold av kirkegårder», har Spade fortalt den Washington-baserte nyhetsstasjonen, King 5 News.

Om man velger å bli resirkulert ved døden kan familiene velge om deres kjære skal bli oppbevart i en urne, uti hagen eller spredd på en eller annet måte deres kjære måtte ønske, så lenge det er innenfor lovens rammer og regler.