HØYT PRESS: For mange jordmødre er presset så høyt at de ikke makter å stå i det. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix
HØYT PRESS: For mange jordmødre er presset så høyt at de ikke makter å stå i det. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix

advarer før sommerens fødselsboom:

Jordmødre vil ikke jobbe på fødeavdelingene

Ifølge Jordmorforeningen fører høyt press og dårlig rykte til at nyutdannede jordmødre ikke søker seg til landets største fødeavdelinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommermånedene juni, juli og august fødes det i gjennomsnitt fem flere barn i døgnet enn om vinteren.

Bare i juli vil jordmødrene ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet i Oslo ta i mot cirka 900 barn.

Bekymret

Til tross for store sesongvariasjoner, er grunnbemanningen den samme gjennom hele året. På grunn av høyt arbeidspress og dårlig rykte sliter nå fødeavdelingene med rekrutteringen av sommervikarer.

Det gjør jordmorforeningen svært bekymret.

– Noen synes arbeidspresset er alt for stort. Tidligere har vi også hatt tilgang på danske og svenske jordmødre, men disse velger nå heller å bli i hjemlandene sine, sier politisk leder Kari Aarø til TV 2.

Hun sier at de har fått tilbakemeldinger fra flere jordmødre som heller søker seg til jobber i kommunen, istedet for de store fødeavdelingene.

– Har de flere muligheter på sommerjobb, søker de seg ofte til mindre avdelinger. Gjennom året har de sett at det er skrevet negative ting om arbeidsmiljøet på de store fødeavdelingene, og derfor tenker de at de ikke vil søke seg dit, sier Aarø.

Er du jordmor, og kjenner deg igjen i problematikken? Ta kontakt med TV 2s journalist her.

Krevende

Hun forteller at de fleste fødeavdelingene om sommeren belager seg på nyutdannede jordmødre. Situasjonen på flere av fødeavdelingene i sommermånedene har derimot blitt så krevende at flere nå velger å ikke søke på de midlertidige stillingene som lyses ut om sommeren.

– De nyutdannede jordmødrene opplever å komme inn på en avdeling med et høyt arbeidspress og veldig travle vakter. Det er en krevende situasjon å komme i når man er helt fersk, sier Aarø.

Hun kommer derfor med en oppfordring til helseminister Bent Høie.

– Høie må ta på alvor det vi har prøvd å synliggjøre i alle år. Vi må sikre at jordmødrene ønsker å jobbe ved fødeavdelingene. Det må bemannes opp, det må mer penger til og vi må ha en større rekruttering, sier Aarø.

Mangler vikarer

Ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har søknadsfristen for årets sommervikarer gått ut, men de har fortsatt ikke fått dekket inn alle stillingene de trenger.

– Etter endt ansettelsesprosess har vi skrevet arbeidsavtaler med åtte jordmødre. Men vi trenger flere vikarer enn det vi har fått til nå, sier avdelingsjordmor ved Haukeland universitetssjukehus, Beth Iren Reistad til TV 2.

Hun forteller at de hvert år opplever utfordringer med å dekke alle vaktene i ferieperioden, og at det er rift om jordmødrene i hele Skandinavia.

– Det er vanskelig å vite hvorfor søkermengden er som den er, men vi er klar over at helsepersonell og særlig spesialsykepleiere og jordmødre er blitt en knapphetsressurs i hele landet, sier Reistad.

Avhengig av Sverige og Danmark

Det er en problemstilling Marieke Claessen, avdelingssjef for gynekologi og fødselhjelp ved Vestre Viken i Drammen, kjenner seg igjen i.

– Vi har vært avhengige av jordmødre fra Sverige og Danmark, men de har endret betingelsene sine, og det har ført til et større rekrutteringsproblem enn tidligere, sier hun til TV 2.

Claessen kjenner seg imidlertid ikke igjen i Jordmorforeningen sitt inntrykk av at fødeavdelingen har fått et dårlig rykte, og at det er derfor jordmødre ikke søker på disse stillingene.

– Vi har vikarer som har kommet tilbake og som sier de har trivdes, sier hun.

Helseminister Bent Høie sier til TV 2 at jordmødrene gjør en svært viktig jobb på sykehus, og ute i kommunene. Han sier det er viktig at helseforetakene jobber for å være en attraktiv arbeidsplass.

– Vi vet at det å tilby faste stillinger, gode fagmiljøer og muligheter for etter- og videreutdanning bidrar til å gjøre disse arbeidsplassene attraktive. Jeg har derfor stilt krav om at helseforetakene skal jobbe for en heltidskultur og redusere bruken av deltid og vikarer, sier helseministeren.