Lundby setter seg nyskapende mål etter gullsesongen

Hoppdronningen Maren Lundby vil finne svaret på et spørsmål hun har lurt lenge på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maren Lundby gikk fra triumf til triumf i forrige sesong. VM-gull, sammenlagtseier i verdenscupen og seier i Raw Air var noen av høydepunktene i jubelåret til 24-åringen.

I den kommende sesongen er det ingen store mesterskap som venter, men nå har hopperen satt seg et nyskapende mål foran vinteren.

– Jeg har lyst til å nærme meg guttene og kanskje klatre ned mot de avsatsene som de kjører. Vi prøver å avdekke hva som er forskjellene som gjør at jeg må ta høyere fart, forteller Lundby til TV 2.

– Forfang har ikke mye mer trøkk i beina enn det jeg har
Hun tror det er viktig med et slikt mål for å motivere seg videre etter en utrolig vellykket sesong.

– Det blir å sette seg ennå høyere mål. Det føler jeg at jeg har gjort nå. Jeg har virkelig noe å strekke meg etter.

– Det er en veldig motiverende målsetting, mener Lundby.

Hoppdronningen forteller at hun bruker mye tid på å se på herrehoppernes tekniske detaljer.

– Jeg ser mye på YouTube-videoer av forskjellige herrehoppere og hvordan de hopper. En hopper som Johann André Forfang har kanskje ikke så mye mer trøkk i beina enn det jeg har, men likevel så kjører han med lavere fart. Vi prøver å finne ut av hvorfor han hopper så mye bedre enn meg, forteller Lundby.

– Hvor tror du forskjellen ligger?

– Det har mye med teknikk å gjøre. Han (Forfang, jou. anm.) er utrolig god på å få ut alt det han har i beina. Jeg har kanskje noen energilekkasjer her og der, erkjenner hun.

– Har du irritert deg mye over at herrehopperne hopper lenger med lavere fart?

– Det har ikke vært så stor irritasjon. Det har liksom vært den klare forskjellen mellom damer og herrer fra naturen sin side. Men man ser jo at det er mulig for de med litt mindre power i beina å hevde seg. Jeg har fundert litt over det.

Endret fokus
Foran suksess-sesongen jobbet Lundby mye med å utvikle kraften i beina. I årets sesongoppkjøring blir fokuset litt annerledes.

– Jeg jobbet veldig mye med å få den saften i beina i fjor og jeg følte jeg fikk mye utbytte av det. Jeg tror det er mer å hente på teknikken. Det er der jeg kommer til å jobbe mest. Spesielt i fasen ut av hoppet og i flyfasen, forteller 24-åringen som vant 12 individuelle verdenscupprenn i 2018/19.

– Kommer du til å kjøre med lavere fart også i konkurranse?

– Kanskje ikke i renn, men jeg kommer nok til å prøve det på trening for å se hva som skjer. Vi skal forske litt på det.

– Drømmen er å kunne klatre ned mot guttene og si: «Hallo, åssen går det?».

Slik forklarer Forfang forskjellen
Johann André Forfang har sine tanker om hva han tror er forskjellen.

– Det er teknikken og måten man klarer å bruke de ressursene man har. Med bedre teknikk klarer du å dra bedre nytte av større andel av de musklene du har. Det handler om å ta vare på energien i tilløpet og bruke det til din fordel, sier Tromsø-karen til TV 2.

Han vil spent følge med på hva som kommer ut av Lundby nyeste prosjekt.

– Det er spennende. Å komme seg ned på farten er det vi også prøver på. Det er bra at vi trener sammen. Det at de kan krype ned på samme fart som oss etter hvert, vil være lurt.

Hopperen tror også at herrehoppere og kvinnehoppere bør trene på forskjellige måter.

– Det vil være litt forskjellige måter å balansere og finne en optimal sittestilling. Man kan kanskje bli flinkere til å se damehopperne på en litt annen måte enn herrehopperene i og med at det er forskjellige kropper man skal balansere i et tilløp, mener Forfang.