Oslo 20190429.
Anja Cecilie Solvik fra bunadsgeriljaen utenfor stortinget, anledningen er om mot nedleggelse av sykehus i Norge.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo  20190508.
Sp leder Trygve Slagsvold Vedum med bunad  under Stortingets muntlige spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sp var i regjering da seks fødeavdelinger ble lagt ned: – Hvor var bunaden da?

Tirsdag holdt den såkalte bunadsgeriljaen aksjon utenfor Stortinget, og forrige uke stilte Trygve Vedum (Sp) opp i bunad for å vise sin støtte. Nå får han kritikk for å stå bak geriljaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har flere lokalaviser publisert et felles innlegg fra fem ordførerkandidater fra Høyre.

Der går de hardt ut mot engasjementet Sp-politiker Trygve Vedum har vist i forbindelse med bunadsgeriljaens kamp mot nedleggelsen av fødeavdelinger i Møre og Romsdal.

Kritikken rettes mot at Vedum 8. mai stilte i bunad under Stortingets muntlige spørretime. Vedum krevde å få vite om Solberg mener det bør være et mål å få kortere reisevei til fødeavdelingene.

– Jeg var en av dem som reagerte på at Vedum stilte opp i bunad forrige uke. Jeg kjempet hardt for å beholde fødeavdelingen på Orkdal sykehus før det ble lagt ned i 2011, sier ordførerkandidat for Høyre i Orkland, Jan Grønningen.

– Ødelegger

Da Sp var i regjering ble seks fødeavdelinger lagt ned. Grønningen mener Vedum bidrar til å ødelegge for en tverrpolitisk aksjon når han stiller opp med bunad.

– Jeg forstår veldig godt engasjementet i bunadsaksjonen, så innlegget var ingen kritikk mot bunadsgeriljaen. Det var en reaksjon på Vedums handlinger i Stortinget, sier Grønningen.

Også medforfatter av innlegget Geir Årvik kritiserer at Vedum stilte opp i bunad forrige onsdag.

– Man bør være ærlig og redelig i det man forteller velgerne sine. Han fremstiller det som om nedleggelsen av fødeavdelingene ikke ville skjedd dersom SP satt i regjering, sier Årvik.

Nedlagt i 2011

Årvik er ordførerkandidat i Stad, en ny kommune fra 2020 som sammenslår kommunene Selje og Eid. I 2011 ble fødeavdelingen i Nordfjordeid lagt ned, da Liv Signe Navarsete (Sp) var i regjering.

– Argumentasjonen til Vedum faller historisk sett på steingrunn. Vi skal være politiske, men også ærlige og redelige, sier Årvik.

Han sier det er vanskelig å se noen positive aspekter ved at fødeavdelingen i Nordfjordeid ble nedlagt.

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi veldig gjerne ville hatt en fødeavdeling i Nordfjordeid, sier Årvik.

Nærmeste sykehus for beboere i Nordfjordeid er Førde, som det kan ta opptil 3,5 time å komme seg til inkludert ferge. Dersom det haster kan man reise til Volda, som det er kortere avstand til.

– Jeg syns vi bor i et av verdens beste land hva gjelder akuttbehov, men det betyr også at vi trenger å beholde det.

– Navarsete ble overkjørt

Trygve Vedum sier til TV 2 at Sp tapte saken om nedleggelsen av fødeavdelinger da partiet var i regjering.

– Alle vet hvor hardt Navarsete kjempet for å bevare fødetilbudet, men dessverre ble hun overkjørt. Vi har hele tiden ment at man skal ta vare på fødeavdelingene, og at det er grunnleggende feil at avstanden til fødeavdelingene skal bli lengre, sier Vedum.

Han sier det nå som avstandene er lengre, at det er svært viktig at Sp får gjennomslag når det gjelder politikken rundt lokalsykehus.

– Det er svært viktig å hindre mer sentralisering. Jeg driver med politikk fordi jeg tror på noe, og i dette tilfellet mener jeg nedleggelsen er grunnleggende feil, forteller Sp-politikeren.

Han legger til at dette ikke handler om et politisk spill, men om fødende kvinner.

– Derfor tok jeg på bunaden på onsdag. Det er et ønske om å løfte debatten om god fødselsomsorg høyere.

– Det er ikke jeg som er interessant her, men de tusenvis av damene som skal føde. Høyrepolitikerne kan stille opp i bunad de også, det hadde vært helt topp, sier Vedum.

Massiv oppmerksomhet

Bunadgeriljaens markering tirsdag omfatter vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, distriktspsykiatrisk senter på Sjøholt og Aure rehabiliteringssenter.

Bunadsgeriljaen har fått massiv oppmerksomhet, og har i løpet av syv uker fått 70.000 medlemmer.

Anja Cecilie Solvik fra Kristiansund blir ofte kalt geriljaens leder. Hun forteller at de venter 1.500 personer på tirsdagens aksjon.

– Det blir en stor markering. Jeg har vært på Stortinget og snakket med politikere flere dager på rad, forteller Solvik.

– På bedre tanker

Solvik er på sin side glad for å ha Vedum med på laget, og registrerer det som at Sp har kommet på bedre tanker siden de satt i regjering.

– I regjering så stemmer man noen gang mot det man er for. Nå har de muligheten til å gjøre det godt igjen, men da er vi også avhengige av at senterpartiet og Arbeiderpartiet jobber sammen, sier gerilja-lederen.

– Jeg tror vi er nærmere målet nå, enn vi var da vi startet. Det er et folkeoppgjør, og vi har innflytelse. Politikere skal høre på velgerne sine, og det håper jeg de gjør.

Dersom fødeavdelingen i Kristiansund legges ned, vil fødende få alt fra halvannen time til fire timers reisevei til nærmeste fødeavdeling.

– Jeg har engasjert meg fordi jeg syns det er en utrolig viktig sak. Selv har jeg født på Kristiansund, og jeg kjenner så mange som er knyttet til Orkdal sykehus, sier Solvik.