MICHELIN-RESTAURANT: I februar fikk restauranten Credo en stjerne i Michelin-guiden.
MICHELIN-RESTAURANT: I februar fikk restauranten Credo en stjerne i Michelin-guiden. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

Varsler pålegg mot Michelin-restaurant

I februar fikk Credo en stjerne i Michelin-guiden. Nå varsler Arbeidstilsynet pålegg etter tilsyn i restauranten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheimsrestauranten Credo fikk sin første Michelin-stjerne i februar i år. Nå, bare måneder senere, varsler Arbeidstilsynet pålegg mot restauranten.

Det var Adressa som først omtalte saken.

I desember gjennomførte 14 kontrollører fra politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet tilsyn på restauranten.

Ifølge tilsynsrapporten som TV 2 har fått tilgang til, vurderer Arbeidstilsynet å gi fire pålegg til bedriften, knyttet til arbeidstid, arbeidsoppgaver og lønn.

Blant annet mener tilsynet at restauranten har for dårlig oversikt over de ansattes arbeidstid, uforsvarlige arbeidstider og at ansatte som en konsekvens av lange arbeidsdager har fått betalt under minstelønnskravet.

«Arbeidstilsynet har sammenlignet arbeidstiden i den tilsendte vaktplan med registrert tid i personallistebok og funnet avvik», heter det i rapporten.

Beregnet arbeidstid

NHO Reiseliv har bistått restauranten i arbeidet. Advokat Heike Kristine Bentsen i NHO Reiseliv sier til TV 2 at de har levert innspill til Arbeidstilsynets rapport.

– Vi mener at de har feiltolket måten det blir ført arbeidstid, sier hun.

Bentsen forteller at det i tillegg til timeregistreringsprogrammet er benyttet en personalliste i restauranten, men ikke for å registrere arbeidstid.

Advokat Heike Kristine Bentsen i NHO Reiseliv har bistått Credo i saken.
Advokat Heike Kristine Bentsen i NHO Reiseliv har bistått Credo i saken. Foto: Per Sollerman

– Arbeidstilsynet har forholdt seg til hva som er ført i personallisten, men der er det også ført opp ansatte som er inne, men ikke på jobb. Veldig mange ansatte i bedriften er unge og har flyttet til Trondheim for å jobbe på Credo og har ikke noe stort nettverk. Da blir det fort på Credo man oppholder seg, også på fritiden, fordi dét er nettverket man har. Dette har blitt oppfattet som at de er på jobb, og det har ført til feil utslag, sier hun.

Nå oppfordrer NHO Reiseliv Arbeidstilsynet til å ha et møte med Credo for å se på programmet som brukes for å registrere de ansattes arbeidstid.

– Credo ønsker å drive lovlig og er glad for veiledningen de får. Vi oppfatter at vi har en god dialog med Arbeidstilsynet. Nå er vi tidlig i prosessen og så får vi se når man får oppklart fakta, om det eventuelt kommer et vedtak senere, sier Bentsen.

Stor del av livet

Credo-sjef Heidi Bjerkan har ikke hatt mulighet til å gi noen kommentar til TV 2 tirsdag.

Til Adressa sier hun at restauranten utgjør en stor del av livet til alle som jobber der, at det kreves øving for å bli god i praktiske fag og at det dermed skjer at ansatte oppholder seg i restauranten uten å bidra i selve produksjonen.

– Dette er unge folk som blant annet trener til konkurranser, og både tillitsvalgt og verneombud har skrevet brev som de skal sende inn til Arbeidstilsynet, sier hun til avisen.

Hun legger også til at det skjer at ansatte glemmer å stemple seg ut, noe restauranten skal ta tak i.

MICHELIN-STJERNE: Restaurant Credo i Trondheim.
MICHELIN-STJERNE: Restaurant Credo i Trondheim. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix

Første norske kvinne

Credo var på forhånd en av storfavorittene da den årlige Michelin-utdelingen gikk av stabelen i Århus i Danmark, og endte med en stjerne i den prestisjefylte guiden.

Restaurantsjef Heidi Bjerkan ble dermed den første kvinnen i Norge til å få en Michelin-stjerne.

I tillegg fikk Credo og Bjerkan tildelt Bærekraftsprisen.

I tillegg til Credo har restaurantene Fagn, Galt, Kontrast, Statholdergaarden, Re-Naa og Sabi Omakase en stjerne i Michelin-guiden, mens Maaemo i Oslo har tre.