FIKK FYKEN: Chris Hughton er ferdig i Brighton. Foto:Reuters/John Sibley
FIKK FYKEN: Chris Hughton er ferdig i Brighton. Foto:Reuters/John Sibley

Brighton-manageren reddet plassen, men fikk sparken

Chris Hughton fikk sparken dagen etter sesongslutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter klubben på sin hjemmeside. Nyheten kommer dagen etter at laget tapte 1-4 i hjemmeoppgjøret mot Manchester City i den siste serierunden.

Klubben fra den engelske sørkysten var lenge i fare for å rykke ned, men endte opp med å holde plassen med to poengs margin foran Cardiff. Laget avsluttet sesongen med ni strake kamper uten en trepoenger, men i nest siste runde klarte Brighton 1-1 mot Arsenal på Emirates.

– Chris har gjort en strålende jobb i løpet av fire og et halvt år her. Først stabiliserte han klubben, tok oss til play-off i hans første hele sesong, sikret vårt første opprykk til Premier League og holdt plassen der i to sesonger på rad, sier Brighton-formann Tony Bloom.

Han erkjenner at det ikke var et enkelt valg å kvitte seg med den populære manageren.

– Dette er utvilsomt en av de vanskeligste avgjørelsene jeg har måttet ta som styreleder for Brighton & Hove Albion, men det er gjort ut i fra hvor mye vi har slitt i andre halvdel av denne sesongen, sier Bloom.

– Chris vil alltid bli husket av vår klubb og våre fans som en av klubbens flotteste og mest respekterte managere, sier formannen.

60-årige Hughton har tidligere vært manager i Newcastle, Birmingham og Norwich. Han tok over Brighton i desember 2014. På det tidspunktet lå klubben så vidt over nedrykksstreken i The Championship.

– Ikke så dumt å bytte når det ikke er full krise
TV 2-ekspert Erik Thorstvedt tror avgjørelsen kan være grei for begge parter.

– Det var jo litt snakk om det før sesongslutt, men jeg er litt overrasket med tanke på at plassen ble reddet, sier Thorstvedt.

Nordmannen spilte sammen med Hughton i Tottenham og de to var i tillegg naboer.

– Han kan gå ut med hodet hevet etter å ha reddet plassen. Dette kan være greit for begge parter. Det er ikke så dumt å bytte manager når det ikke er fullstendig krise. Ofte kommer jo managerbytter når man er i full krise, sier TV 2-eksperten.

Han er også full av beundring for jobben Hughton har gjort i Brighton.

– Han har gjort det supert og vil nok ikke få noen problemer med å skaffe seg ny jobb. Han har vært en strålende representant for klubben og er en sykt bra fyr som er flink med folk.

Sesongen startet brukbart for The Seagulls, men på de 23 siste ligakampene ble det kun tre seirer. Laget gjorde det skarpt i FA-cupen der det endte med 0-1-tap mot Manchester City i semifinalen.

– Plassen ble i grunnen reddet med den sterke formen før jul, men formen laget viste på slutten av sesongen var ganske fæl.

Thorstvedt venter i spenning på hvem som blir Hughtons erstatter i badebyen.

– Nå må Brighton treffe på neste ansettelse. De stiller nok ikke på bar bakke, så det blir spennende å se hvem som får jobben.