Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange på vei ut fra rettsbygningen i London etter å ha blitt dømt til 50 ukers fengsel.
Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange på vei ut fra rettsbygningen i London etter å ha blitt dømt til 50 ukers fengsel. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB scanpix

Sverige gjenopptar etterforskning av voldtektsanklager mot Assange

Wikileaks-grunnleggeren ble siktet for voldtekt som skal ha funnet sted i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svensk påtalemyndighet opplyser under en pressekonferanse mandag at etterforskningen av voldtektsanklagene gjenopptas.

– Jeg har i dag besluttet å gjenåpne etterforskningen, sier Eva-Marie Persson i påtalemyndigheten.

Etter at Assange ble pågrepet i London, har saken blitt tatt opp til ny vurdering. Og en av kvinnene som har anklaget Assange for overgrep, har bedt om at etterforskningen gjenopptas.

Det vil bli utstedt en europeisk arrestordre. Eva-Marie Persson sier at denne arrestordren vil bli brukt for å få til et nytt avhør med Assange.

Har nektet

Wikileaks-grunnleggeren har via sin advokat sagt at han vil samarbeide med svenske myndigheter hvis de gjenopptar etterforskningen av voldtektsanklagene mot ham. Saken blir rettslig foreldet 17. august 2020, og en eventuell tiltale må være klar innen da.

Assange har hevdet at anklagene om voldtekt og seksuelle overgrep var politisk motivert. Han ble siktet for voldtekt i Sverige etter å ha hatt sex med to kvinner uten kondom – til tross for at de begge ba ham om å bruke kondom.

Svensk påtalemyndighet opphevet i 2017 arrestordren. Assange har hele tiden nektet for anklagene om voldtekt og seksuelle overgrep, som skal ha funnet sted i august 2010.

Tidligere i april ble det kjent at Assange må betale saksomkostningene for voldtektsetterforskningen i Sverige. Regningen er på 9 millioner svenske kroner.

Siktet for datahacking

USA har siktet Assange for datahacking og begjært ham utlevert på grunn av Wikileaks sin rolle i lekkasjen av hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Fristen for å levere inn en begjæring om utlevering er 14. juni i år.

Han ble 1. mai dømt av retten i London til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsvilkårene. Assange søkte i 2012 asyl i Ecuadors ambassade i Storbritannia, etter å ha blitt siktet for seksuelle overgrep i Sverige.

I april ble hans asylsøknad avslått, og britisk politi pågrep ham inne i ambassaden hvor han har oppholdt seg de siste syv årene.