Her er bygdefolket samlet for å protestere mot vegen de frykter kan ta liv.
Her er bygdefolket samlet for å protestere mot vegen de frykter kan ta liv.

Tar barna ut av skolen i protest mot livsfarlig vei

170 stein- og is-ras langs E16 skaper frykt for dødsulykker

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bussene som frakter barna til skolen i Vang i Valdres ble mandag stoppet av 250 foreldre og bygdefolk. De aksjonerer mot at regjeringen ikke sørger for å sikre den rasutsatte strekningen, Kvamskleive på E6 i Vang.

– Det var en massiv demonstrasjon og dette viser at folk virkelig er bekymret. Foreldre utsettes for en stor belastning. Mange føler de har forringet livskvalitet på grunn av dette, sier aksjonsleder Tom Kjetil Tørstad.

Frykter dødsfall

– Vi frykter dødsulykker og at bussene elevene tar kan bli rammet. Det er 170 nedfall av stein og is årlig, i følge Vegvesenet. Det kommer mer og ingen vet når det kommer. En stein på feil plass kan føre til at en skolebuss går rett gjennom autovernet og havnet i vannet.

Foreldrene holder regjeringen ansvarlig for at veg-strekningen ikke er ras-sikret. Planene for utbygging av tunnel og ny veg har vært klare siden 2010. I følge aksjonistene skulle utbyggingen starte i 2018. Men den ble utsatt til 2024.

– Vi har vært trygge på at det skulle bygges ny veg og skoler er slått sammen med dette som forutsetning. Derfor føler vi oss holdt for narr, sier Tom Kjetil Tørstad.

Han krever at Vegvesenet iverksetter flere sikringstiltak inntil det bevilges nok penger til en endelig løsning.

Ber samferdselsministeren gripe inn

Bygdefolket håper nå Jon Georg Dale og regjeringen rydder opp.

– Som aksjonsleder er mitt største ønske at han kommer til Vang og hjelper oss. Han blir den store helten om det bevilges midler til tunnel. Skjer det skal vi bære ham på gullstol gjennom hele tunellen, sier Tørstad til TV 2.

Ordføreren i Vang har deltatt under aksjonen. Og elevene får trolig ikke fravær fordi bygda står sammen om skolestreiken.

Under markeringen ble en stein som falt i vegen forrige uke, heist fire meter opp med en traktor, og sluppet ned på en bil.

– Vi illustrerte hva som kan skje. Hadde dette skjedd med en bil i fart ville det trolig blitt en dødsulykke, sier aksjonslederen.