KJØPES: Oslo Børs kjøpes etter alle solemerker av Euronext. Her er børsen avbildet i april 2019, med 200 år-banner.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KJØPES: Oslo Børs kjøpes etter alle solemerker av Euronext. Her er børsen avbildet i april 2019, med 200 år-banner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kampen om Oslo Børs avgjort

Finansdepartementet har fattet vedtak om at både Euronext og Nasdaq gis tillatelse til å erverve aksjer i Oslo Børs. Det betyr i praksis at Euronext går seirende ut av duellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansdepartementet anser både Euronext N.V. og Nasdaq AB som egnede eiere av Oslo Børs. Det opplyser Finansdepartementet i en pressemelding.

Det er likevel Euronext som går seirende ut av kampen, ettersom Finansdepartementet ikke stiller krav til to tredjedelers eierskap i Oslo Børs VPS.

– Selv om Finansdepartementet har bekreftet at Nasdaq er egnede eiere av Oslo Børs, er avgjørelsen om å ikke kreve at den som kontrollerer Oslo Børs eier to tredjedeler av aksjene skuffende, sier lederen av Nasdaq i Norden, Lauri Rosendahl, i en pressemelding.

Euronext har krav på å kjøpe aksjer som gjør at de til sammen vil eie mer enn 50 prosent av Oslo Børs.

Nasdaq har argumentert for at departementet bør kreve at den neste eieren klarer å kjøpe minst to tredeler av aksjene. Dette ble først omtalt i Dagens Næringsliv.

Hadde aksjonærene fått viljen sin, ville Nasdaq vunnet, ettersom det finnes nok aktører som ikke vil selge til Euronext.

Styret i Oslo Børs har tidligere anbefalt tilbudet fra Nasdaq. Både amerikanske Nasdaq og Euronext tilbyr 158 kroner per aksje, noe som verdsetter Oslo Børs til rundt 6,8 milliarder kroner.

Et vilkår for Finansdepartementets tillatelse er at aksjene erverves innen seks måneder.

(NTB / TV 2)