KRISETEAM: Bente Sørum ble evakuert da tre boliger brant natt til søndag. Hun roser kommunen for å ha iverksette et velfungerende og støttende kriseteam til nabolaget.
KRISETEAM: Bente Sørum ble evakuert da tre boliger brant natt til søndag. Hun roser kommunen for å ha iverksette et velfungerende og støttende kriseteam til nabolaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

ektepar i 50-årene omkom:

– Natten da nabolaget endret seg for alltid

Det var et ektepar i 50-årene som mistet livet i boligbrannen i Lier natt til søndag. Beboere tror ikke nabolaget noensinne vil bli det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til den eksplosive brannen er fremdeles ukjent.

– Politiet har grunn til å tro at det er de to som er registrert på adressen hvor de ble funnet, som er omkommet i brannen. Dette er et ektepar i 50-årene. Men vi ønsker å få bekreftet en sikker identitet før vi frigir navnene på de avdøde, sier politiadvokat Jarle Vist i Sørøst politidistrikt.

De tekniske undersøkelsene på åstedet starter tirsdag, med bistand fra Kripos.

To andre personer, en kvinne og en mann, ble også skadd i forbindelse med brannen. De kom seg ut ved å hoppe fra husets andre etasje og fikk mindre bruddskader. De to er de voksne barna til ekteparet i 50-årene. De skadde skal etter planen avhøres i løpet av dagen, opplyser politiet.

Natt til søndag stod et hus på Lierstranda i Buskerud i full fyr. De kraftige flammene spredte seg raskt over til to nærliggende boliger.

Brannvesenet og politiet stilte med store styrker og kjempet for å overmanne flammene.

Samtidig satt Bente Sørum (63) uvitende om brannen på en restaurant sammen med nærmeste familie, helt til det tikket inn en tekstmelding.

«Det brenner på Lierstrand», sto det. Siden Lierstranda ikke lå i umiddelbar nærhet til boligen hennes, dro hun ikke hjem med engang.

Litt senere tok hun en drosje sammen med mannen sin hjemover. Da ble hun møtt av en haug med politifolk som sa hun ikke kunne nærme til huset sitt. Brannen herjet i bakgrunnen.

– Det var som en oransje vegg i natten. Når du kommer sånn midt oppe i kaoset, så er det en helt uvirkelig følelse. Du står og ser på det, men vil ikke tro det, forteller Bente.

Saken ble først omtalt av Drammens Tidende.

TO SKADD: To personer ble skadd i brannen. Den ene kvinnen ble kjørt til Drammen sykehus med et mulig beinbrudd etter å ha hoppet ut fra et vindu i andre etasje. Kvinnen er fortsatt på sykehus, mens den andre – en mann – ble behandlet på legevakta.
TO SKADD: To personer ble skadd i brannen. Den ene kvinnen ble kjørt til Drammen sykehus med et mulig beinbrudd etter å ha hoppet ut fra et vindu i andre etasje. Kvinnen er fortsatt på sykehus, mens den andre – en mann – ble behandlet på legevakta. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Viktigheten av et kriseteam

Brannen var så kraftig at politiet valgte å evakuere ni av boligene i nabolaget. Bente Sørum og mannen hennes var blant de førti som ikke kunne sove hjemme natt til søndag.

– Det var masse blålys og politi. Jeg hadde en rar følelse i hele kroppen. Heldigvis sto vi ikke der lenge, det ble fort tilkalt en maxitaxi som skulle kjøre oss til et hotell, forteller Bente.

Lier kommune var raske med å stable et kriseteam på beina som skulle ta vare på de berørte. Hotellet i nærområdet åpnet dørene og stilte med 18 rom til disposisjon.

– Vi var helt i sjokk alle mann, så viktigheten av at kommuner har et kriseteam har jeg forstått nå. Det er også veldig godt å vite at kriseteamet fungerer så bra som det gjorde, sier Bente.

EVAKUERT: Boligen til Bente Sørum (63) ble evakuert under brannen i Lier. Foto: Privat
EVAKUERT: Boligen til Bente Sørum (63) ble evakuert under brannen i Lier. Foto: Privat

– Følte seg trygg

Bente og mannen klarte å få seg noen timer på øyet før de møtte kriseteamet den påfølgende morgenen klokken 10.30.

– De snakket mye med oss om hvordan man skal håndtere en slik situasjon. Hvilke følelser man kan kjenne på og at alle vil reagere forskjellig. De hjalp oss også med det praktiske, og informerte om hvem som kunne dra hjem og hvem som ville få hjelp til alternativ bolig, sier Bente.

Kriseteamet noterte navn og telefoner på alle de berørte, slik at alle kunne følges opp i etterkant.

– Det fikk meg til å føle meg trygg, sier Bente.

Hun og mannen var blant flere av de evakuerte fikk dra hjem igjen søndag formiddag.

– Da slo det meg. Hvordan skal det bli å komme hjem til nabolaget å få det så tett innpå seg?

Se intervju med ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune og politiadvokat Magnus Rindal Fredriksen i Sør-Øst politidistrikt:

Setter spor

Bente var engstelig på veien hjem, men følelsen ble raskt erstattet med en følelse av trygghet og fellesskap.

– Gatene var fulle av naboer. Vi snakket som vi aldri hadde gjort før, klemte hverandre og gråt over det som har skjedd. På et eller annet vis tror jeg denne tragedien faktisk har ført oss nærmere hverandre og det er en slags trøst. Terskelen vil lavere for å følge hverandre opp og spørre hvordan det går, sier hun.

Bente forteller at nabolaget har opplevd sin del av branner før, men aldri en som har krevd liv.

TO OMKOM: Da brannvesenet søkte gjennom bygget hvor brannen oppstod fant de to personer som var savnet, omkommet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TO OMKOM: Da brannvesenet søkte gjennom bygget hvor brannen oppstod fant de to personer som var savnet, omkommet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun tror ikke at stedet hun har bodd på, i over 43 år, blir det samme som før brannen.

– Mange har også hatt det mye tøffere enn det jeg har hatt det, men vi alle er i sjokk. Du glemmer aldri en sånn tragedie som dette – den vil være der. Denne brannen har forandret nabolaget for alltid, sier Bente.

Huset hvor brannen begynte ble totalskadd. Brannvesenet rev restene av det søndag morgen og det eneste som er igjen på åstedet er en plankehaug.

To personer mistet livet i huset.