EUROVISION: Israelsk forsvar, politi og kystvakt er i høyberedskap før tusenvis av turister inntar musikkfestivalbyen. REUTERS/Ronen Zvulun
EUROVISION: Israelsk forsvar, politi og kystvakt er i høyberedskap før tusenvis av turister inntar musikkfestivalbyen. REUTERS/Ronen Zvulun Foto: Ronen Zvulun

Israel i alarm-beredskap før Eurovision-finalene

8000 politibetjenter er i beredskap når festglade Eurovision-turister inntar Tel Aviv denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel er vertskap for den gigantiske musikkfesten Eurovision Music Festival, og har en gyllen anledning til å vise fram landets beste sider.

Våpenhvile

Så sent som natt til sist mandag, trådte en våpenhvile mellom Israel og Hamas i kraft. Det skjedde etter flere uker med omfattende angrep fra begge sider. 700 raketter ble skutt mot Israel, og Israel har angrepet rundt 350 mål på Gazastripen den siste måneden.

Det er ikke mer enn 50 kilometer fra grenseområdet mot Gaza til Tel Aviv, og palestinske raketter har nådd sørlige deler av byen noen ganger.

PÅ RØD LØPER: Norges bidrag Keiino poserer på rød løper under åpningsseremonien til den 64. finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv (Photo by Jack GUEZ / AFP)
PÅ RØD LØPER: Norges bidrag Keiino poserer på rød løper under åpningsseremonien til den 64. finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv (Photo by Jack GUEZ / AFP) Foto: Jack Guez

For to måneder siden uttrykte Den europeiske kringkastingsunion (EBU) bekymring for manglende finansiering av sikkerheten under gigantarrangementet, og den øverste ansvarlige for Eurovision-konkurransen, norske Jon Ola Sand, sendte et brev direkte til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og advarte om konsekvensene.

Det endte med at statsministerens kontor godtok å bla opp 3,6 millioner norske kroner for sikkerhetstiltak i forbindelse med musikkonkurransen.

8.000 politifolk

– Israelsk politi utfører sikkerhetstiltak både til lands og til sjøs. Vi har spesialbåter i ute langs kysten for å ta seg av en hver uønsket episode. Vi er i alt 8.000 politibetjenter som jobber med å bevare sikkerheten i byen, sier talsperson for politiet, Micky Rosenfeld til Reuters.

Militæret er også i høyberedskap og bemanner opp antall soldater ved grensen til Gaza. Onsdag er det varslet demonstrasjonsmars i Gaza mot grensen for å markere «Nakba Dagen». En markering for å minnes de 700.000 palestinerne som ble flyttet under opprettelsen av staten Israel i 1948.

Rakettforsvarssystemet «Iron Dome» skal også være aktivert.

Tusenvis av turister

Det forventes minst 5.000 tilreisende turister til byen i forbindelse med Eurovision-finalene som starter 14. mai. Dette er likevel lavt sammenlignet med finaler i andre byer.

Eurovision-turister som allerede er i byen, sier de føler seg trygge.

– Vi ser politi rundt omkring, men vi ser ikke tunge sikkerhetsstyrker, så det er ikke noe som virker skremmende, sier to britiske turister til Reuters.

De to semifinalene i konkurransen går av stabelen 14. og 16. mai. Den store hovedfinalen er 18. mai.