Dette synet fikk eierne til å stråle: – Som å komme inn på et spa-hotell
Den herskapelige villaen fikk endelig hagen den fortjener.
Denne gangen står en eldre villahage for tur. Et stort herskapelig hus trenger en fornying av hagen, som har stått mer eller mindre urørt i mange år. Plantene har vokst slik de selv har villet, både ønskede og uønskede, så nå trengs en opprydning og delvis nyanlegging av området.
Ønsket er en praktisk hage som er lettere å stelle og lettere å bruke, men som likevel beholder den sjarmen den hadde, og som står i stil til huset.
Designers plan
Malin er designer denne gangen. Mange kjenner henne fra svenske hageprogrammer. Malin er glad i å blande nytt og gammelt, så dette prosjektet burde være perfekt for henne.
Hun tenker å beholde den strukturen som er i hagen fra før, men vil lage en større plass foran trappen til spisebord og et lite utekjøkken. Hun vil rydde opp i bedene som er der fra før, flytte på noen av de større plantene og ta vare på en del av staudene. Så ønsker hun å få laget et lite lysthus som kan stå på plenen, og videre innføre rustent metall som en viktig ingrediens i den nye hagen.
Ny struktur
Det første som blir gjort er å flytte en del større planter som finnes her fra før. Dette for å gi rom til en større sosial plass for spisebord og stoler. Underlaget her blir så hellelagt foran trappen, og på resten av gulvet, gangveier og spiseplass, blir det lagt singel med tråkkeheller i.

Lysthuset
Et sekskantet lysthus er et ganske komplisert byggearbeid. Snekker Julian skal ha masse godord for det flotte arbeidet han utfører. Han tar utgangspunkt i noen av de utskjæringene og profilene som finnes på hovedhuset, og lager et lysthus som passer nydelig til de eksisterende omgivelsene. Blikkenslagere kler taket med kobberplater, og et lite pyntespir får til slutt krone verket. Lysthuset har benker innvendig, og blir malt i samme farger som hovedhuset. Fantastisk fint!

Nytt og gammelt
En utfordring med hage foran et så karakteristisk hus som dette, er at hagen må stå i stil med alt det gamle. Malin vil likevel blande inn moderne elementer i form av spisebord og benker i betong, og hun vil bruke rustent metall som en viktig ingrediens. Vi snakker rustne oljefat som småbord og plantekasser, og rustent metall som bedkanter og en rekke andre elemtenter.

Alle bedkantene er ferdigkjøpte metallkanter med spyd som stikkes ned i bakken.
Produktliste: Dette ble brukt for å lage den fantastiske villahagen
Om du vil ha metall til å ruste gjør du slik: Vask grundig med salmiakk blanding for avfetting. Deretter sprayer du på en blanding av eddik og salt, og lar stå ett par timer før du så dusjer over med vann. Allerede dagen etter behandling har alt metallet fått et rustent preg.
Utekjøkken
Malin ønsker et lite rustikt utekjøkken. Det består av to hylleelementer med litt arbeidsflate oppå, en bakvegg, og plass til et oljefat i midten.
I fatet er det montert rist og plass for kull. I hyllene er det akkurat plass til trekasser.

Bysten
Gamle ærverdige hager hadde gjerne byster eller statuer på strategiske steder, det mangler denne hagen mener Malin. Derfor et vakkert rundt bed med sokkel og byste. Bysten er et kvinneansikt. Når sokkel er montert kan hun stå her til evig tid å skue utover de vakre plantene.

Beplanting
Det er veldig mye planter i denne hagen. En del fantes her fra før og er tatt opp og flyttet, så som de gamle peonene. De vil nok ikke blomstre igjen før om noen år, de liker ikke å bli flyttet på. Men tenk så spennende å vente på at de igjen skal blomstre en gang!
Ved husveggen blir det laget et bed med masse vintergrønne vekster. Her finner du kuleklippet buksbom, diverse nåleplanter, rhododendron, pieris, laubærhegg, eføy og peppermyntebusk.

I bedet rundt bysten er det plantet høy klaseormedrue innerst, deretter chrysantemum og de gamle peonene, dette igjen omkranset av kjempeverbena, og som kant ytterst er det plantet små kuleformede buksbom.

Foran hekken mot gaten blir det plantet store oppstammede lønnetær, altså lønn som er frisert som kuler på høy stamme. I bedet under finner du diverse hosta, gress og buksbom.
Ellers i hagen er det plantet japansk lønn og hortensia i både plantekar og i bakken. Det finnes bærbusker, ved de gamle trærne, og her er en og annen hvit rosebusk.

Ferdig
Til slutt er det bare å rulle ut plen rundt lysthuset, finne fram hagemøblene og legge på plass den siste pynten. En virkelig innholdsrik hage er det blitt, vi ønsker huseierne lykke til og håper de får mange fine stunder her.
Se Tid for hage onsdager klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 Sumo.
