FILMER: Det ble festet et kamera til hvalen fredag.
FILMER: Det ble festet et kamera til hvalen fredag. Foto: Norwegian Ocra Survey

Klarer ikke å spise selv – må mate «Hvaldimir»

Forskerne er bekymret for «Hvaldimir». Hvithvalen må nå mates tre ganger om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hvaldimir», som fikk navnet sitt av lokalbefolkningen, svømmer fortsatt rundt i havnebassenget i Hammerfest.

Forskerne er nå svært bekymret for hvithvalen.

Fredag satte de et kamera på ham, og de har nå analysert bildene.

– Kameraet viser at han spiser langt mindre enn vi trodde. Vi har derfor satt i gang med mating av ham, sier hvalforsker Richard Karoliussen ved Norwegian Ocra Survey til TV 2.

Mye mat

En hval av denne typen trenger 15-20 kilo mat hver dag.

– Vi mater den nå tre ganger daglig. Det foregår ved at vi tar ham litt bort fra kai-kanten og gir ham sild rett i munnen, sier Karoliussen.

Han er svært bekymret over tilstanden til hvalen.

– Denne hvalen er nok ikke i stand til å spise selv eller klare seg sånn som ting er nå, så vi ønsker å hjelpe den til det blir avklart hva som skal skje videre, sier han.

Karoliussen advarer også folk mot å mate ham.

– Vi veier alt han får i seg og sørger for at han får riktig næringsinnhold. Det er viktig at ingen andre enn vi mater ham, sier han.

Ber om råd

Fiskeridirektoratet har hele tiden vært klar på at hvalen skal være et fritt levende dyr, men lørdag ba direktoratet om råd med tanke på veien videre.

– Vi har henvendt oss til Havforskningsinstituttet og bedt de om en faglig vurdering om hva vi bør gjøre videre med hensyn til denne hvalen, sa Olav Lekve, senior kommunikasjonsrådgiver hos Fiskeridirektoratet, lørdag.

Flere eksperter over hele verden har studert video og bilder av hvalen. De mener at «Hvaldimir» er tynnere i forhold til andre hvaler, men at situasjonen enda ikke kritisk.

Russisk spion

Den tamme hvithvalen ble først pekt ut som en russisk spion på grunn av en mystisk sele som var festet til kroppen da den ble oppdaget av lokale fiskere i slutten av april.

Historien om hvalen gikk verden rundt. Denne uken ble det derimot kjent at hvalen enten er lært opp og brukt i terapi for vanskeligstilte barn i Russland for så å ha «rømt» til Norge, eller brukt kommersielt.

I desember 2003 endte filmstjernen Keiko sine dager i en fjord på Vestlandet, etter at den ble sluppet fri fra fangenskap. Spekkhoggeren klarte aldri å finne seg til rette i en flokk, eller til et liv i frihet.

Nå håper forskerne at det samme ikke skjer med «Hvaldimir».