NEDERLAG:.
Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen, partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve Martinussen under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
NEDERLAG:. Partisekretær Benedikte Pryneid Hansen, partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve Martinussen under Rødts landsmøte lørdag ettermiddag. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Foto: Vatn, Ola

Moxnes gikk på nederlag i «kommunisme-kampen»

Rødt beholder ordet «kommunisme» i prinsipprogrammet sitt, til tross for advarsler fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes. – Debatten vil gå videre, sier Moxnes til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flertallet på landsmøtet gikk søndag inn for å beholde ordet «kommunisme» i prinsipprogrammet.

63 av 219 delegater stemte for å stryke setningen «Dette kaller vi i Rødt kommunisme» fra partiets nye prinsipprogram, ifølge NTB.

Det til tross fra advarsler fra Bjørnar Moxnes, som selv kaller seg «sosialist».

Lørdag advarte Rødt-lederen mot at ordet kommunisme kan legge «snubletråder» for partiet.

– Vi ønsker å få vekk kapitalismen, fordi det samler makt hos de få. Vi ønsker heller sosialisme. Det er de diskusjonene vi ønsker og ordet kommunisme kan skape andre bilder i hodene på folk, sa Moxnes til TV 2 lørdag.

Helt siden han ble Rødt-leder i 2012, har Bjørnar Moxnes forsøkt å luke ut ordet fra prinsipprogrammet. Også i 2014 gikk han på et nederlag. Nå blir begrepet stående til et nytt prinsipprogram skal vedtas.

Debatten fortsetter

– Jeg lever helt fint med dette. Vi er helt enige om at vi ønsker et klasseløst samfunn. Vi er enige om et nytt program som er moderne, tydeligere og lettere å forstå, sier Moxnes til TV 2 etter nederlag.

– Det er andre gang du forsøker å fjerne ordet. Vil du prøve igjen?

– Det er uenighet om det i Rødt, så debatten vil gå videre. Det viktigste er at vi er enige om et nytt program som er krystallklare på at vårt alternativ til kapitalisme er demokrati. Vi slåss mot et system som konsentrerer makt på stadig færre hender, svarer Moxnes.

I Rødt har ikke partilederen stemmerett på landsmøtene.

Partiets program slår fast at målet er «det Karl Marx kalte kommunisme».

På pressekonferansen etter avgjørelsen trakk Moxnes frem to endringer, som han mener er viktig for partiet:

– Det slås fast at sosialisme uten demokrati ikke er sosialisme, og for det andre slås det fast at vi ikke er imot all privat eiendomsrett til bedrifter.

– Sleivete

I Rødts prinsipprogram fra 2014 omtales det de mener er «pampeveldet i fagbevegelsen».

«Deler av pampeveldet i fagbevegelsen og andre masseorganisasjoner hører til borgerskapet» het det i prinsipprogrammet fra 2014 som nå er endret.

Flere LO-topper har brukt formuleringen som et argument for hvorfor ikke Rødt bør få økonomisk støtte.

– Tror du på partistøtte fra LO nå?

– Det har aldri handlet om det. Vi har fått bort en sleivete formulering, men vi står fast ved at LO-toppene i en del saker kjører kompaniskap med Ap-toppene og gjennomfører reformer som er til skade for grunnplanen i LO. Vi står opp for arbeidsfolk sine interesser, sier Moxnes.

– Hva tror du er grunnen til at dere ikke får partistøtte?

– Det er ikke noe rart når en forbundsleder argumenterer imot det når man sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet, men det er medlemmene som bestemmer. De ser at det er Rødt som står opp mot velferdsprofitører, slåss hardest mot sosial dumping og for arbeidernes rettigheter. Får det synet gjennomslag, håper jeg Rødt vil få støtte.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har ikke besvart TV 2s henvendelse.