VINTAGE: Bildet er en gammel reklame for krembanan fra 1975. Krembanan har vært i produksjon i 62 år, men nå skal den ikke lages mer. Foto: Orkla
VINTAGE: Bildet er en gammel reklame for krembanan fra 1975. Krembanan har vært i produksjon i 62 år, men nå skal den ikke lages mer. Foto: Orkla

– Vi er lei oss på vegne av trofaste fans som spist sjokoladen i alle år

Den nostalgiske krembananen går ut av produksjon, bekrefter Orkla.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krembananen har vært til salgs i Norge helt siden 1957.

– Den gangen het den faktisk banankrem, men smaken har vært mer eller mindre den samme helt siden lanseringen, forteller kommunikasjonsdirektør Inger Marie Ingdahl i Orka.

Den klassiske bøyen på sjokoladen har også vært et kjennetegn i de 62 årene den har blitt produsert.

Bøyen er faktisk en av flere grunner til at klassikeren nå tas ut av produksjon.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

TRE KRONER: Denne reklamen er fra 1984. Da ble sjokoladen solgt for magiske tre kroner. Foto: Orkla
TRE KRONER: Denne reklamen er fra 1984. Da ble sjokoladen solgt for magiske tre kroner. Foto: Orkla

Dårlig salg

Den klassiske bøyen krever nemlig en spesialmaskin for å pakke sjokoladen inn i sølvpapir. Fabrikken har i årevis brukt den samme maskinen, men den krever nå en oppgradering. Oppgraderingen er kostbar, og derfor ikke lønnsom for Orkla.

– Vi er lei oss på vegne av trofaste fans som har spist sjokoladen i alle år. Salget av krembanan har vært lavt over tid, så vi kan ikke forsvare de investeringene vi må gjøre for å oppgradere til nytt produksjonsutstyr, sier Ingdahl.

I løpet av 2018 solgte Orkla 195.000 krembananer i norske butikker. Til sammenligning ble det solgt cirka syv millioner Troika det samme året.

Smash og Stratos er også blant selskapets bestselgere.

Trofaste fans

Selv om salget har gått trått den seneste tiden, forteller Ingdahl at mange synes det er trist at den går ut av sortimentet.

– Det er en del respons på sosiale medier og flere kunder har faktisk også ringt fabrikken. Det er de som liker den og som ikke ønsker at den skal forsvinne. Flere ønsker også at vi skal fortsette å produsere den fordi den har vært tilgjengelig i så mange år, sier kommunikasjonsdirektøren.

For de som ikke har smakt krembanan, er den laget av et lag med gele under et lag med banankrem som er dekket av melkesjokolade.

Krembanan tas ut av produksjon våren 2019, så det er enda ikke for sent å prøve sjokoladen.

– Krembananen skal saneres til høsten, noe som betyr at sjokoladen blir å finne i butikken en god stund til, sier Ingdahl.