EVENTYRER: Franske Jean-Jacques Savin har duppet over Atlanterhavet i en tønne som er seks ganger to meter stor. (Photo by Lionel CHAMOISEAU / AFP)
EVENTYRER: Franske Jean-Jacques Savin har duppet over Atlanterhavet i en tønne som er seks ganger to meter stor. (Photo by Lionel CHAMOISEAU / AFP) Foto: Lionel Chamoiseau

72-åring fraktet over Atlanterhavet i tønne

For 127 dager siden krøp den franske eventyreren opp i en tønne på kysten av Kanariøyene, og satte til sjøs uten motor eller seil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jean-Jacques Savin la ut på den 4500 kilometer lange turen i romjulen.

72-åringen er tidligere navigatør og fallskjermjeger. Han sier det alltid har vært en drøm å krysse et hav kun ved hjelp av havstrømmer.

Før avreise var Savin sikker på at havstrømmene skulle frakte ham til Karibien, men ikke når eller hvor.

I forrige uke, 2. mai, fløt han over havgrensen til Karibien.

– Ankomsten til Karibien var det vanskeligste på turen. Jeg var redd for å gå på grunn på revene, men heldigvis holdt den amerikanske kystvakten øye med meg hele tiden. Jeg spurte dem om de kunne sende en båt som kunne plukke meg opp, og det gjorde de, sier Savin til New York Times.

Båten fraktet ham i land på den franske øya Martinique.

Alene i 127 dager

Ute på havet var Savin helt alene, og i vindens og bølgenes nåde. Tønna er tre meter lang og to meter bred. Han hadde ikke internett, eller telefon, men kunne kommunisere via en satelittelefon. Han hadde også GPS-utstyr, og han kunne følge med værvarsler og hvor stor framdrift han hadde.

Til tross for ensomheten, sier at at dagene gikk fort. I intervjuet med New York Post forteller at han forsøkte å bruke tre-fire timer hver dag på å skrive på bokprosjektet sitt.

– Hvis det var fint vær, svømte jeg og dykket under tønna for å få tak i fisk for å supplere på dietten, sier han til New York Post.

FØR AVREISE: Savin klargjør tønna.
FØR AVREISE: Savin klargjør tønna. Foto: Georges Gobet

Han passet på å lage frokost og middag hver dag, og spilte mye på mandolinen hadde hadde tatt med.

– Også har jeg lest gjennom bibelen for unge. En bok med bilder. Jeg måtte krysset Stillehavet for å komme gjennom den egentlige bibelen, spøker han.

Var i livsfare

To ganger var han i livsfarlige situasjoner. Tønna er forsterket for å tåle angrep av spekkhoggere, men en kollisjon med et skip kunne blitt fatalt.

– To ganger kolliderte jeg nesten med store skip. Første gang var det en oljetanker som hadde kurs rett mot meg. I siste øyeblikk fikk jeg kontakt med dem på radio, og de svingte unna.

– Andre gang var det et skip jeg ikke klarte å få kontakt med. De var 200 meter unna og hadde retning rett mot meg. Jeg sendte en nødrakett, og de så meg. De passerte med 20 meters klaring. Jeg var livredd for at vi skulle krasje, sier Savin.

Dagliglivet

Inne i tønna finnes en seng, langerplass og et lite kjøkken. Det er også et kikkhull i bunn av båten slik at Savin kunne se ned på fisk under ham.

Toalettbesøkene og matsituasjonen var noe av det mer utfordrende.

– Når det var fint vær kunne jeg enten hoppe i sjøen, eller klatre ut på sigen. Men i dårlig vær måtte jeg bruke en lufttett bøtte, sier Savin.

Savin hadde beregnet mat for tre måneder, men på grunn av lite vind, tok turen hele 4,5 måneder. Men etter tre måneder ble han kontaktet av en båt som hjalp ham med proviant.

Savin er ikke lei havet, til tross for 4,5 måned helt alene i en tønne.

– Det er frihet. Komplett frihet. Det er vanskelig å forklare. Ingen forteller deg hva du skal gjøre, og det er ingen regler. Det er frihet, sier han.