LUKSUSHOTELL: Bildet viser femstjerners hotellet Pearl Continental hvor angrepet fant sted lørdag formiddag. Foto: Banaras Khan / AFP)
LUKSUSHOTELL: Bildet viser femstjerners hotellet Pearl Continental hvor angrepet fant sted lørdag formiddag. Foto: Banaras Khan / AFP)

Fem ble drept i angrep på luksushotell i Pakistan

Angrepet på et kinesisk luksushotell i kystbyen Gwadar i Pakistan krevde fem liv, ifølge politiet. Fire av angriperne ble også drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opptil fire væpnede menn åpnet ild på hotellet Pearl Continental Gwadar i provinsen Bajultsjistan lørdag, sier provinsens innenriksminister Ziaullah Langu.

En sikkerhetsvakt ved hovedinngangen ble skutt og drept da de væpnede mennene kastet granater og tok seg inn i hotellet.

Men sikkerhetsstyrkene omringet så angriperne i trappa opp til toppetasjen, sa en militær talsmann lørdag.

Ildvekslingen varte i fem timer før alle angriperne var drept.

Lørdag ble det meldt at kun én person ble drept, men søndag ble tallet oppjustert til fem av Gwadars politisjef Munir Ahmad Zia.

– Terrorangrep

Politisjefen vil ikke gi flere opplysninger om angrepet på Pearl Continental-hotellet, som fortsatt ble gjennomsøkt søndag.

Statsminister Imran Khan roser sikkerhetsvaktene og politiet for å ha hindret at flere mistet livet. Han kaller angrepet for et terrorangrep.

Minst én hotellvakt ble bekreftet drept lørdag. Da ble det også opplyst at alle hotellgjestene ble brakt ut i trygghet. Det er uklart om det er hotellgjester blant de fire andre som ble drept.

Tatt på seg ansvaret

En balutsjisk separatistgruppe påtok seg ansvaret for angrepet og sa at fire av deres krigere var involvert, på Twitter.

Videre skriver organisasjonen at dette er et angrep på «kinesiske og utenlandske investorer som bodde på PC Hotel».

Alle fire som var på bildet ble drept, ifølge pakistanske myndigheter.

Gruppa, som går inn for selvstendighet for Baluchistan, sto også bak et angrep på Kinas konsulat i Karachi i november.

En pakistansk soldat patruljerer den nybygde havnen i Gwadar i 2007. Havneprosjektet var ment å sikre Kina raskere tilgang til Midtøstens olje og prosjektet har høstet mye kritikk.
En pakistansk soldat patruljerer den nybygde havnen i Gwadar i 2007. Havneprosjektet var ment å sikre Kina raskere tilgang til Midtøstens olje og prosjektet har høstet mye kritikk. Foto: Shakil Adil / AP

Kinesisk prosjekt

Havnebyen Gwadar, som inntil for få år siden bare var en liten fiskerlandsby, er en del av et kinesisk prosjekt til en verdi av 62 milliarder dollar for å bygge ut handelsruter mellom Asia, Midtøsten og Europa gjennom Pakistan.

Det enorme havneprosjektet har til formål å binde sammen Den kinesiske Xinjiang-provinsen med Gwadar ved Indiahavet, noe som vil gi Kina raskere og sikrere tilgang til Midtøstens olje.

Foruten havna omfatter prosjektet en 392 kilometer lang vei fra Peshawar til Karachi, en ny motorvei, en flyplass og et sykehus i Gwadar.

Prosjektet er imidlertid blitt kritisert av mange som mener at lokalbefolkningen ikke har fått sin del av profitten fra provinsens ressurser.

Veier og sykehus

Baluchistan er Pakistans største og fattigste provins og er i mange år blitt rammet av separatistiske og jihadistiske opprør.

Lørdagens angrep kommer bare uker etter at 14 personer døde under et lignende angrep i nærheten av Ormara i Gwadar, skriver den pakistanske avisen The Express Tribune.

Sikkerhetsstyrker og militære har slått hardt ned på opprør, men er også blitt beskyldt for brutalitet og grove brudd på menneskerettighetene.