17. MAI: Temperaturene skal kommer til å stige fra og med mandag. Store deler av landet får fint 17. mai-vær. Foto: Heiko Junge / Scanpix
17. MAI: Temperaturene skal kommer til å stige fra og med mandag. Store deler av landet får fint 17. mai-vær. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Nå skal gradene stige – lover knallvær på 17. mai

Først får vi en helg preget av lavtrykk og kalde temperaturer. Så blir det en strålende nasjonaldag for veldig mange - med enda høyere temperaturer enn tidligere varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag lå det et kraftig lavtrykk ved Baltikum, som beveget seg raskt innover Finland før det treffer nord i Sverige og Norge.

Store deler av landet vil slippe unna den verste nedbøren, men vil preges av grått vær og lave temperaturer ut helgen.

– På søndag vil også Vestlandet få finere vær, men lavtrykket henger igjen og vil holde temperaturene nede i store deler av landet, sier Krogsæter.

Lavtrykket gir størst utslag i Nordland og Troms, som kan vente seg kraftige mengder nedbør søndag før været snur på mandag.

Varsler vanskelige kjøreforhold

– Lavtrykket bringer med seg store mengder nedbør i den nordlige delen av Nordland og Sør-Troms natt til søndag. Det kan komme opptil 50 mm med regn og det er kraftig nedbør til å være mai, sier vakthavnede meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo.

I områder som ligger over 400 meter over havet vil nedbøren komme i form av sludd og snø.

Meteorologen varsler alle som skal ferdes i området om at nedbøren vil by på vanskelige kjøreforhold.

Først på mandag vil lavtrykket endelig vike for et nytt høytrykk.

Så kommer høytrykket

Til manges store glede vil flere steder i landet kjenne smaken av sommertemperaturer til uken.

– På mandag vil det bygges opp et fint høytrykk over Nordsjøen vest av Nordland. På tirsdag vil det komme inn over Nord-Norge, og temperaturen vil stige mye rundt i landet frem mot 17. mai, sier meteorolog Olav Krogsæter.

Sør-Norge blir den klare værvinneren med sol og temperaturer opptil 20 grader på nasjonaldagen.

SISTE: Søndag morgen ble prognosene for 17. mai endret – til de bedre. På vestlandet kan det ifølge værmelder Kristina Kvistad Hustad bli over 20 grader, mens det på Østlandet blir opp mot 18 grader. Også andre steder i landet ligger temperaturene noen grader høyere enn de tidligere prognosene.

Temperaturer stiger også opp mot 15 grader Østafjells og på Vestlandet kan det bli mellom 15 og 18 grader.

– Det blir varmest i Sør-Norge, men finværet gjelder hele landet fra Bodø og sørover. Det er en gladnyhet til mange som skal feire 17. mai. Det er nesten sånn at det kan bli litt for varmt i bunaden, sier en munter Krogsæter.

Det blir også mye pent vær nordover i Nordland til omtrent Bodø.

Ikke alle er like heldige

Nord for Bodø vil de ikke kunne høste like godt av høytrykket på 17. mai.

– Områdene nord for Bodø og Vestfjorden blir liggende nord for høytrykket og får sørvest-nordvestlig vindfelt. Det vil kunne gi en del skyer og lavere temperaturer, sier Meteorologen.

Det vil bli åtte grader på det meste i Nordland, mens det blir rundt fem-seks grader i Finnmark og Troms.

Flere steder i nord må også regne med enkelte byger tidlig på nasjonaldagen. Utover dagen dreier det seg mot opphold nord i Nordland og færre byger lenger nord.