forskere bekymret:

– Ser klare endringer i «Hvaldimirs» oppførsel

Forsker tror kjendishvalen i Hammerfest har problemer med å spise selv. Nå blir hvalen som var mistenkt for å være en spion fra Russland, overvåket med sensorer og kamera.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hvaldimir», som fikk navnet sitt av lokalbefolkningen, svømmer fortsatt rundt i havnebassenget i Hammerfest og aner fred og ingen fare.

Forsker og marinbiolog hos Norwegian Orca Survey, Eve Jourdain, har de siste dagene vært i Hammerfest og sett klare endringer i kjendishvalens oppførsel.

Tærer på fettet

Hun er bekymret fordi mange nevner at hvalen ikke spiser.

– Det betyr at den trolig tærer på underlagsfettet sitt for å kunne overleve. Dette vil kun være til hjelp i en kort periode.

–Vi prøver nå å få en oversikt over hvor kritisk situasjonen er, forteller Eve Jourdain, marinbiolog- og forsker hos Norwegian Orca Survey til TV 2 Nyhetene.

Ingen russisk spion

Den tamme hvit hvalen ble først pekt ut som en russisk spion på grunn av en mystisk sele som var festet til kroppen da den ble oppdaget av lokale fiskere i slutten av april. Historien om hvalen gikk verden rundt.

Denne uken ble det derimot kjent at hvalen trolig er lært opp og brukt i terapi for vanskeligstilte barn i Russland for så å ha «rømt» til Norge.

Fredag ettermiddag ble det montert en multisensor med et kamera på hvalens rygg ved hjelp av sugekopper. Denne skal brukes for å observere og dokumentere bevegelsene til «Hvaldimir».

Det viktigste er uansett om han klare å skaffe seg mat på egen hånd de neste dagene.

BEKYMRET: Forsker og marinbiolog hos Norwegian Orca Survey, Eve Jourdain, er bekymret for kjendishvalen. Foto: TV 2
BEKYMRET: Forsker og marinbiolog hos Norwegian Orca Survey, Eve Jourdain, er bekymret for kjendishvalen. Foto: TV 2

– Disse svarene er viktig for at norske myndigheter skal kunne ta en beslutning om hva som bør gjøres videre, forklarer Jourdain.

Ber om råd

Fiskeridirektoratet har hele tiden vært klar på at hvalen skal være et fritt levende dyr, men i dag har direktoratet bedt om råd med tanke på veien videre.

–Vi har i dag henvendt oss til Havforskningsinstituttet og bedt de om en faglig vurdering om hva vi bør gjøre videre med hensyn til denne hvalen, sier Olaf Lekve, senior kommunikasjonsrådgiver hos Fiskeridirektoratet.

Flere eksperter over hele verden har studert video og bilder av hvalen. De mener at «Hvaldimir» er tynnere i forhold til andre hvaler, men at situasjonen enda ikke kritisk.

–Vi er jo glade for at forskere nå vil prøve å innhente informasjon på om den er i stand til å finne seg mat på egen hånd eller ikke, sier Olaf Lekve, senior kommunikasjonsrådgiver hos Fiskeridirektoratet.

Sammenlignes med Keiko

I desember 2003 endte filmstjernen Keiko sine dager i en fjord på Vestlandet, etter at den ble sluppet fri fra fangenskap. Spekkhoggeren klarte aldri å finne seg til rette i en flokk, eller til et liv i frihet.

Nå håper forsker Jourdain at det samme ikke skjer med den nye kjendisen.

– Når jeg ser på hvalen i dag blir jeg litt lei meg. Jeg syns hvalen er litt slapp og tom for energi sammenlignet med tidligere dager. Han er ikke like ivrig på å komme til folk som prøver å få kontakt.

– Han ser muligens litt frustrert ut, sier Eve Jourdain.

Jourdains kollega Richard Karoliussen sier han ikke tror «Hvaldimir» vil overleve på egen hånd, men han at han er glad for at mange bryr seg om hvalens velvære.