DØDE: Familien offentliggjorde dette bildet av Birgitte torsdag kveld. Foto: Privat
DØDE: Familien offentliggjorde dette bildet av Birgitte torsdag kveld. Foto: Privat

Advarer foreldre etter Birgittes dødsfall

Rabiesvaksinasjon er spesielt aktuelt for barn, skriver Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider at de minner om råd ved reise til utlandet, i lys av dødsfallet til Birgitte på Førde sykehus 6. mai.

– Vaksinasjon er spesielt aktuelt for barn, da de kan tenkes å få kontakt med rabiessmitta dyr uten at foreldrene vet om det, står det i skrivet.

Videre står det at rabies finnes i de fleste land utenom Norden, og at de råder reisende til ikke å ta kontakt med dyr under reisen.

Oppfordret til vaksinering

Torsdag sendte familien til Birgitte ut en pressemelding, hvor de skriver historien om hvordan hun ble bitt av en valp på Fillipinene.

Der oppfordret de også andre til å vaksinere seg.

– Vår kjære Birgitte elsket dyr. Vår redsel er at dette skal skje andre som har et varmt hjerte som henne. Vi ønsker at denne vaksinen blir med i programmet for steder hvor det kan være rabies, og at folk blir oppmerksomme på farene. Klarer vi å oppnå dette kan vår solstråles død redde andre.

Råder ikke kontakt

Folkehelseinstituttet sier på sin side at du burde oppsøke lege om du har vært i kontakt med dyr i utlandet, selv om du allerede er vaksinert.

– Skulle du likevel bli bitt eller klort, eller slikket på sår eller slimhinne, må du vaske og skrubbe grundig, og straks oppsøke lege på stedet du er.

– Legen kan best vurdere faren for rabies og eventuelt raskt igangsette vaksinasjon. Dette gjelder også om du allerede er vaksinert.

Folkehelseinstituttet anbefaler også å ta vaksine i etterkant av kontakt med dyr, hvis det er mistanke om rabiessmitte. Det vil gi det beste vernet mot rabiessykdom.