VINDMØLLEPARK: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
VINDMØLLEPARK: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Pedersen, Terje

Stoppvedtaket opphevet – gir grønt lys for vindmøllepark

Fylkesmannen i Trøndelag opphever Frøya kommunes stoppvedtak. Dermed har TrønderEnergi grønt lys til å bygge vindmøllepark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars gikk syv av syv i formannskapet i Frøya kommune inn for full stans av vindkraftutbyggingen i kommunen.

Det vedtaket er nå blitt opphevet av fylkesmannen, som har kommet til at stansingsvedtaket bygger på en uriktig anvendelse av regelen om utløp av dispensasjonens gyldighet etter tre år.

Vedtaket er dermed kjent ugyldig.

– Vi er glad for at fylkesmannen er så tydelig i vår favør. TrønderEnergi har nå fått den nødvendige avklaringen vi trenger for å starte opp arbeidet igjen med byggingen av Frøya vindpark. Hvor fort det kan skje må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi, Bengt Eidem til TV 2.

– Fylkesmannen sier i praksis det samme som var innstillingen til Frøya kommunes egen advokat og rådmann til kommunestyret på Frøya i forkant av at kommunestyret fattet sitt ugyldige vedtak, sier Eidem.

– Har ikke gitt opp

Ordfører Berit Flåmo (Ap) i Frøya kommune er skuffet over fylkesmannens vedtak.

– Jeg hadde ikke store forventninger, det er så mye jus i bildet her. Men jeg kjenner skuffelse over at kommunestyret ikke er blitt hørt i en så viktig sak, sier ordføreren.

– Hva vil dere nå gjøre?

– Formannskapets medlemmer er samlet, og vi skal nå se nærmere på fylkesmannens vedtak. Vi må summe oss litt, før vi bestemmer oss. Vi har i alle fall ikke gitt opp, sier Flåmo til TV 2.

Motstand mot vindmøller

De to siste årene har NVE vurdert 43 områder med tanke på utbygging av vindkraft. Av de 43 områdene er 13 vurdert som gunstige for utbygging.

I tillegg til på Frøya, har det mange steder dannet seg grupperinger av ulik størrelse som viser sin motstand mot utbygging.

Norsk Vind Energi AS tok i mars et formelt steg mot en mulig vindpark i Hordaland. Planene inkluderer turområdet Stølsheimen. Etter det tok Bergen og Hordaland turlag et uventet steg, og brukte 130.000 av turlagets egne kroner, for å lage en kinoreklame beskrevet som en «anti-vindpark»-film.

Vindmøller i hele landet

De 13 områdene NVE mener er best egnet for utbygging av vindkraft på land, fordeler seg over hele landet og i alle fylker utenom Troms, Oppland og Akershus.

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund understreket 1. april at kartet ikke må leses som at NVE mener det skal være fritt fram for vindkraft i områdene som er merket med grønt på kartet.