FORSVARER KALLMYR: Erna Solberg tar Jøran Kallmyr i forsvar, og mener kritikken er merkelig.
FORSVARER KALLMYR: Erna Solberg tar Jøran Kallmyr i forsvar, og mener kritikken er merkelig. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Russland går hardt ut mot Kallmyr – slik svarer Solberg

Russlands ambassade retter sterk kritikk mot justisminister Jøran Kallmyr etter hans uttalelser 8. mai og anklager ham for blasfemi. Erna Solberg forsvarer Frp-statsråden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er litt rart å bruke ordet blasfemi, siden det ikke handler om Gud eller religion, sier Erna Solberg til TV 2.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) snakket om «frihet mot sosialisme» på frigjøringsdagen under en medaljeutdeling til veteraner på Jørstadmoen.

Det skjedde i en del av talen der han snakket om opprettelsen av NATO etter den andre verdenskrig.

– NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomben. For Norge var det ekstra nært, fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Reagerer

Presseattacheen ved Russlands ambassade i Oslo reagerer på talen og Kallmyrs uttalelse til TV 2.

Natt til fredag fikk TV 2 og flere andre tilsendt en uttalelse fra den russiske ambassaden, hvor de anklager Kallmyr for blasfemi.

– Sovjetunionen definerte seg selv som en sosialistisk stat, og de tok livet av millioner av mennesker. Dette var den store trusselen under den kalde krigen, sa blant annet Kallmyr til TV 2.

– Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, og krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov.

Han peker på at 12.678 russere er begravet i Norge etter krigen, og at 954 av dem ligger på Jørstadmoen - hvor Kallmyr talte.

Slik svarer Solberg

– Det er setning som er tatt ut av sin sammenheng. Det var snakk om de ideologiske skillelinjene under den kalde krigen. Han takket alle som hjalp oss under den andre verdenskrigen, sier Solberg.

Statsministeren understreker at regjeringen er takknemlig for alle som hjalp Norge under krigen.

– Vi er takknemlige for den røde armeens hjelp, sier hun til TV 2.

Solberg mener likevel Kallmyr kunne vært mer presis.

– Jøran kunne ha nyansert det ved å si sovjetisk kommunisme og sosialisme. Det er viktig å poengtere at det også er 70 års-jubileum for NATO. I den sammenheng er det naturlig å sette fokus på kampen mot den sovjetiske kommunismen, sier hun.

Spesielt sensitivt

Presseattacheen ved Russlands ambassade understreker i e-posten at uttalelsene er spesielt sensitive i forkant av markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark.

– Vi håper at de kommende arrangementene ikke bare skal bidra til å bevare minnet om de dagene, men også bidrar til å styrke vennskapet mellom landene våre. Våre planer blir ødelagt dersom jubileumsinnholdet skal bestemmes av personer som uttaler slik herr Kallmyr gjorde, skriver Chekanov.

Det var Dagbladet som først omtalte reaksjonen fra ambassaden.

Forsvarte talen

Etter talen sa Kallmyr til TV 2 at konteksten for utsagnet var «de ideologiske motsetningene under den kalde krigen».

– Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre, sa Frp-statsråden.

– Det er ingen grunn til at norske sosialdemokrater skal føle seg krenket over innholdet i talen, med mindre man er av den oppfatning av at Sovjetunionen var et ideologisk ideal, la han til.