Cruiseskipet Viking Sky fikk motorproblemer i Hustadvika i Møre og Romsdal i mars i år, og en enorm redningsaksjon ble iverksatt.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Cruiseskipet Viking Sky fikk motorproblemer i Hustadvika i Møre og Romsdal i mars i år, og en enorm redningsaksjon ble iverksatt. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

Varsler massesøksmål på 90 millioner etter cruise-dramaet

Advokatfirma peker på at cruiseskipet seilte med vitende og vilje rett inn i det varslede uværet på vestlandskysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokatfirmaet Lipcon, Margulies, Alsina & Winkleman varsler at de vil kreve erstatning for alle skader som ble påført under seilasen i et massesøksmål, skriver World Marine News.

I tillegg til erstatning for økonomiske tap, vil de kreve erstatning for tort og svie.

– Vi har bedt om ti millioner dollar på dette tidspunktet, men det blir fordelt til alle som var om bord på det skipet, sier advokat Michael Winkleman til Fox Business onsdag.

Ti millioner dollar, tilsvarer i underkant av 90 millioner norske kroner.

Winkleman representerer passasjerene om bord på skipet, og han mener krisen kunne vært unngått hvis skipet hadde fulgt Hurtigrutens vurdering samme dag. Både nordgående og sørgående Hurtigruten innstilte sine avganger forbi Hustadvika denne dagen, på grunn av uværet.

«Skipet seilte med vitende og vilje med rundt 1000 passasjerer inn i beryktet farvann, og rett inn i uværet», står det i søksmålet, ifølge World Marine News.

TV 2 har vært i kontakt med talsmann for Viking Ocean Cruises, Jon Mørland, fredag kveld. Han har ingen kommentar til saken.

1300 om bord

Det var ved 14-tiden på dagen at «Viking Sky» mistet motorkraften i Hustadvika. Det var svært høye bølger og vind opp mot liten storm i området.

Skipet drev mot land, og var ifølge vitner bare minutter og 100 meter fra å gå på grunn. I siste liten fikk ankerne – som ble kastet med en gang – feste på bunnen og forhindret en enorm skipskatastrofe med 1300 personer ombord.

Video fra passasjerer om bord viste stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

«Viking Sky» sendte ut mayday-signal og det ble iverksatt en svært omfattende redningsoperasjon der helikoptre evakuerte over 400 passasjerer fra skipet.

Lavt oljetrykk

Den direkte årsaken til at fartøyets motorer stanset, var lavt oljetrykk. Nivået av smøreolje var innenfor fastsatte grenser, men relativt lavt, da fartøyet gikk ut på Hustadvika.

Den tunge sjøen på Hustadvika medførte trolig så store bevegelser i tankene at smøreoljepumpene mistet tilførsel. Dette utløste alarm på lavt smøreoljetrykk, noe som igjen førte til automatisk nedstenging av motorene kort tid etter, opplyste Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

Totalt ble 27 personer behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund etter hendelsen med cruiseskipet.